Mejla

Jenny Wennberg

Kommunerna tvingas plocka upp resterna

Slakten av Arbetsförmedlingen bäddar för kaos

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Arbetsförmedlingens verksamhet privatiseras ser kommunerna ut att tvingas ta ansvar för att arbetsförmedlandet ska finnas i hela landet.
När Arbetsförmedlingens verksamhet privatiseras ser kommunerna ut att tvingas ta ansvar för att arbetsförmedlandet ska finnas i hela landet.

LEDARE

Att slakta Arbetsförmedlingen och överlåta arbetsförmedlandet till entreprenörer har länge varit en centerpartistisk dröm. Ett arbete som inleddes med att Centern släppte igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion som gav Arbetsförmedlingen kraftigt minskade resurser. Under de kommande två åren ska projektet nu slutföras.

Konjunkturen har mattats av sedan Centern lyckades kräva in reformeringen av Arbetsförmedlingen i Januariavtalet. Nu ökar ungdomsarbetslösheten för första gången sedan 2013. Antalet varsel har även de ökat och redan i somras började arbetslösheten stiga. Det är tydliga tecken på att konjunkturen håller på att vända.

Privatiseringen av arbetsförmedlandet är slutprodukten av testverksamheten med jobbcoacher och etableringslotsar under det borgerliga regeringsinnehavet.

Centern verkar ha glömt vilket haveri jobbcoacherna blev. Kort minne kan onekligen vara en politisk tillgång. Vem vill inte glömma att spådamer, kriminella och allehanda lycksökare flockades för att få del av pengarna som egentligen skulle leda till att människor fick arbete.

Eftersom erfarenheten av privata aktörer som jobbcoacher på det arbetsmarknadspolitiska området visat att de inte är att lita på tvingas regeringen nu utreda om kommunerna kan ”vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser i valfrihetssystemet”. Vilket i praktiken betyder att det ska utredas om kommuner kan gå in som stödfunktion på platser privata aktörer inte väljer att etablera sig. Det offentliga ska med andra ord som vanligt finnas där som stödhjul om marknadskrafterna inte klarar uppdraget. Vilket också är ett av få sätt att garantera att det faktiskt kommer ske arbetsförmedlande över hela landet när verksamheten privatiseras. Martin Ådahl, arkitekten bakom Centerns reformidéer, är också tydlig med att tanken är att kommunerna bara ska kliva in där det saknas privata aktörer.

Jobbentreprenörerna kommer möta samma människor som Arbetsförmedlingen. Många av dem står långt från arbetsmarknaden och behöver mer än digitala plattformar och hejarop för att komma i arbete. Varför privata bolag skulle lyckas bättre än en statlig myndighet med att hjälpa dessa människor ut i arbete är svårt att se.

Men vad gör väl det när Centern vill se ideologiskt motiverade privatiseringar.

Ett misslyckande blir dock inte till en framgång bara för att man upprepar det. Och dessvärre är det Centern som styr regeringens arbetsmarknadspolitik.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Förnedrande kampanjen visar på kaoset inom AF

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Nordmark

Arbetsförmedlingen

Socialdemokraterna