Ledare

Mer liberal politik kan hjälpa Åkesson

Politik för urban medelklass bidrar till SDs framgång

Av: 

Kalle Sundin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den urbana medelklassen frodas ekonomiskt medan övriga Sverige går in i krisläge. Den opinionsmässiga vinnaren på det är Jimmie Åkesson.
Den urbana medelklassen frodas ekonomiskt medan övriga Sverige går in i krisläge. Den opinionsmässiga vinnaren på det är Jimmie Åkesson.

LEDARE

Det går bra för musikjournalisten Fredrik Strage just nu. Politiskt har han medvind. Skatter slopas på ett sätt som gynnar Stockholms innerstad. Klimatpolitiken fokuserar främst på miljöavgifter och livsstilsförändringar som är lättare att klara av i storstäderna. När viktiga välfärds- och samhällsfunktioner privatiseras står bolagen i kö för att öppna upp kliniker och filialer i urbana områden nära honom.

Motvilliga S-röster

Strage har inte själv uttryckligen bett om detta, men han har på många sätt kommit att förkroppsliga de högerliberala storstadsväljarna. Varför det? För att han i valrörelsen 2018 gav röst åt deras intressen. Många kanske minns när Strage som självutnämnt ”högerspöke” meddelade i en krönika att han skulle tvingas rösta på Socialdemokraterna. Han förstod att Ulf Kristersson ljög för väljarna – att M-ledaren visst tänkte försöka ta makten med hjälp av SD – och såg samtidigt C och L slingra sig när de fick frågor om hur de då skulle agera. Innerstadsliberalerna vågade inget annat än att motvilligt rösta rött.

Men vilken jackpot det skulle bli. Arbetarrörelsen och de liberala partiernas gemensamma mål om att hålla högerpopulisterna från regeringsmakten uppfylldes. Men medan S-väljare fått betala för det med utebliven välfärdspolitik har liberaler fått allt vad de pekat på. Den enskilt dyraste reformen i höstens budget var slopandet av värnskatten för dem som tjänar mest.

Urbana medelklassen frodas

Samtidigt befinner sig många mindre kommuner i en så pass allvarlig resurskris att de överväger besparingsåtgärder så som sänkt värme på äldreboenden, stängda brandstationer och neddragen bemanning inom vård, skola och omsorg. Klyftorna vidgas och arbetslösheten växer samtidigt som Arbetsförmedlingen stänger kontor ute i landet. Den urbana medelklassen frodas ekonomiskt medan övriga Sverige går in i krisläge.

Är det någon som kan gissa vilket parti som gynnas av detta? Förra veckan visade opinionsmätningar för första gången att SD gått om S som största parti. Om Löfvens samarbete med C och L fortsätter att vidga klyftorna mellan vanliga löntagare och de med störst inkomster, samt mellan storstäder och resten av landet, så kommer det att förbli så.

För S är det tid att fundera över hur många arbetarväljare till man är beredd att förlora med den här riktningen. Vart går gränsen?

För de liberala partierna är det dags att möta konsekvenserna av sin politik utanför innerstadstullarna. Vad är radikal marknadsliberalism värd om den sätter Jimmie Åkesson vid regeringsmakten?

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför blir liberaler så dumma i huvudet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Fredrik Strage

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Arbetsförmedlingen