Mejla

Ingvar Persson

Löfvens öde avgörs i partiledardebatten

Det som händer är varje socialdemokrats värsta mardröm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon möts partiernas ledare i årets första riksdagsdebatt. Den anslår tonen för det politiska året, och det är inte svårt att gissa vilket det viktigaste ämnet kommer att bli. Morgondagen partiledardebatt kommer att handla om välfärden.

Både moderatledaren Ulf Kristersson och vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar redan i dag ultimatum till regeringen. Anslå mer pengar till kommunerna, annars kommer ni att få problem.

Börjar den här veckan

Kristersson tänker försöka driva igenom en ändringsbudget från riksdagen. Sjöstedt är redo att prata med moderater och kristdemokrater redan den här veckan.

Tillsammans skulle de kunna rösta ner regeringen eftersom Sverigedemokraterna sannolikt är redo att stödja allt som sätter käppar i regeringens hjul.

Vi skulle förstås kunna tala om populism och brist på ansvar. Kristerssons plötsliga engagemang för välfärdens finansiering lär inte övertyga någon. Det var trots allt han som drev igenom förra årets stora skattesänkning.

Sjöstedt vill förhandla

Sjöstedts villighet att förhandla med det konservativa blocket kan förstås beskrivas som ett oblygt försök att ta sig in i debatten.

Men allt det där är faktiskt bortförklaringar. Oavsett vilka motiv oppositionen har för sin oro över välfärdens finansiering så har de rätt i sak. Kommuner och regioner behöver mer resurser, nu och i framtiden.

Det är svårt att begripa hur en regering som leds av socialdemokraterna har kunnat manövrera sig in i en situation som den här. Kommunerna tvingas göra nedskärningar och trygghetssystemen hotar att falla sönder. Samtidigt sänks skatten för landets 380 000 mest välavlönade invånare.

Vidöppet för angrepp

Det är vidöppet för angrepp från vänster, och Stefan Löfven och Magdalena Andersson ser ut att sakna verkliga motmedel. Det som håller på att hända är varje socialdemokratisk ledarens värsta mardröm.

Att Stefan Löfven kan övertrumfa oppositionen i morgondagens riksdagsdebatt är inte troligt. Det är lättare att ställa krav än att betala ut riktiga pengar.

Men Löfven måste visa att han och regeringen tar situationen på allvar, och att inga punkter i en nattlig överrenskommelse kan vara viktigare än sjukvården, skolan eller äldreomsorgen. Det kommer att kräva verkliga anslagshöjningar och handfasta besked. Och leveransen måste faktiskt inledas nu.

Morgondagens debatt kan mycket väl utvecklas till en ödesstund för regeringen. Stefan Löfven måste visa att partierna bakom januariavtalet kan möta dagens utmaningar om han inte helt vill förlora initiativet om välfärden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.