Mejla

Ingvar Persson

Lägg ner ESO inte Systemet

Förtroendet för monopolet finns kvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige behöver en avreglerad alkoholmarknad precis lika mycket som vi behövde en kaotisk och aggressiv spelmarknad. Inte alls med andra ord.
En ökad alkoholkonsumtion för med sig trafikolyckor, våld – inte minst mot kvinnor – och sjukdomar. Det vet vi faktiskt.

Det är därför svenska folket vill ha en restriktiv alkoholpolitik, och det är därför Systembolaget har ett så kompakt stöd. Monopolet toppar mätningarna av människors förtroende för samhällsinstitutioner.

Dessutom fungerar Systembolaget utmärkt. När det gäller alkohol får hela Sverige fullgod service. Tänk om det hade gällt andra mer livsnödvändiga behov, som postgång eller telefonnätet.

Monopolet ifrågasätts

Ändå ifrågasatte Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, häromdagen Systembolagets ensamrätt till alkoholförsörjning. Enligt rapportförfattaren spelar antalet spritbutiker nästan ingen roll för konsumtionen.

Man kan fråga sig om ESO:s experter tillbringat en kväll på en semesterort full av svenska turister?

Författaren förklarar att restriktioner när det gäller alkohol, tobak och spel kan vara slöseri med samhällsresurser. Folk tycker ju att det är kul med sprit och spel, och att begränsa det ska bokföras som en kostnad.

Så kan bara en nationalekonom eller en borgerlig ledarskribent resonera.

Svårt att pressa konsumtionen

Det är förmodligen sant att det är svårt att pressa tillbaka alkoholkonsumtionen genom att stänga systembolag eller minska öppettiderna. Antagligen stämmer det också att prishöjningar skulle sätta fart på smugglarna. Men när slutsatsen blir att låta ICA och Lidl fylla sina hyllor med öl, vin och sprit är det svårt att hänga med.

Svensk alkoholpolitik skulle behöva vara mer effektiv, men monopolet räddar trots det liv varenda dag. Det måste vara värt omvägen till Systembolagets butik inför helgen.

Det är kanske inte Systembolaget som ska rensas ut ur statens verksamhet. Det kanske vore bättre att lägga ner en del onödiga expertgrupper.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.