Sätt Saudiarabien i kylan, Wallström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman låg bakom lönnmordet på journalisten Jamal Khashoggi i början av oktober. Det menar USA:s underrättelsetjänst, CIA, som i går informerade USA:s senatorer om uppgifterna.
– Om kronprinsen ställde sig framför en jury så skulle han fällas på trettio minuter, sa ordföranden i senatens utrikeskommitté, republikanen Bob Corker enligt The Guardian.
Donald Trump, som är en omvittnad Saudikramare, framhärdar att bevisen inte är helt tillförlitliga.
– Kanske gjorde han det, kanske gjorde han det inte, har han sagt.
Sverige har dessvärre inte varit mycket tydligare i sina fördömanden av den arabiska skurkstaten.

Trettio direktörer var kritiska mot Wallström

Det är på tiden att utrikesminister Margot Wallström sätter ned foten på samma kraftfulla sätt som hon gjorde våren 2015. Då kallade hon domen mot bloggaren Raif Badawi, som dömdes till tusen piskrapp, för "medeltida metoder.

Wallström fick kritik för uttalandet, främst från Saudiarabien som skickade hem sin ambassadör, men också från svensk höger och delar ur svenskt näringsliv. Trettio direktörer gick ut i en debattartikel och kritiserade Margot Wallström för att ge Sverige rykte som en opålitlig handelspartner.
Möjligtvis har det bestialiska mordet på Kashoggi fått hennes högljudda kritiker att tänka om.

Maktkamp om Jemen

Kronprinsen Mohammed bin Salman liknar alltmer en envåldshärskare, han har beordrat mordet på Kashoggi och är också den som ligger bakom det förödande kriget i Jemen.
Ni har själva sett de förfärande bilderna från en befolkning i absolut nöd. Fem miljoner barn riskerar att drabbas av en akut svältkatastrof och ett helt land håller på att fullständigt kollapsa.
I krigets förgrund pågår vad som beskrivs som den värsta humanitära krisen i världen. I bakgrunden är det en pågående maktkamp mellan Iran och Saudiarabien.

Och i mitten står nu Sverige och utrikesminister Margot Wallström.
Under de närmaste dagarna kommer fredssamtal att inledas mellan de Iranstödda Huthirebellerna och den Saudistödda jemenitiska regeringen på Johannesberg slott i Uppland.

Med en feministisk utrikespolitik och Sveriges höga profil för folkrätt och mänskliga rättigheter kan vi inte jamsa med och sätta exporten främst.

Kriget handlar i grunden om geopolitik och är nu inne på sitt tredje år. Just nu har trycket mot Saudiarabien ökat. Efter det uppmärksammade mordet på Jamal Kashoggi har Tyskland, Danmark och Finland stoppat sin vapenexport till landet och Storbritannien, USA och Frankrike har infört sanktioner mot de saudier som pekats ut som skyldiga till mordet.
Saudiarabien är Sveriges viktigaste exportmarknad i Mellanöstern. Vår export till landet uppgick i fjol till 9,2 miljarder kronor.

Med en feministisk utrikespolitik och Sveriges höga profil för folkrätt och mänskliga rättigheter kan vi inte jamsa med och sätta exporten främst.
Margot Wallström måste markera kraftfullt och ställa sig bakom fördömandet av Mohammed bin Salmans krigsförbrytelser. Bara så kan en av världens värsta tyranner stoppas och lidandet för Jemens befolkning få ett slut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.