Mejla

Alexander Hallberg

Sjukt att straffbeskatta hjältarna från branden

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

När andra låg och lapade sol på stranden avbröt hundratals brandmän sin semester för att frivilligt bekämpa sommarens skogsbränder. Nu kan de förmånsbeskattas för sina insatser för att de fått kost och logi av sin arbetsgivare.

Det är absurt att de frivilliga i sommarens brandinsats straffbeskattas för att de kostnadsfritt fått sova i tält och har fått äta kexchoklad. Snarare borde det betraktas som ett minimum för att de över huvud taget ska kunna arbeta. Men MSB har alltså skickat ut ett informationsbrev till sina anställda där de uppmanas redovisa eventuella ”förmåner” de fått under insatsen.

I bakgrunden väntar skattmasen.

Följer lagen

Myndigheten hävdar att de följer lagen och det finns ingen anledning till att tro något annorlunda. Men det är uppenbart att reglerna inte är gjorda för den här typen av insats. Regler om förmånsbeskattning finns för att höginkomsttagare började ta ut förmåner som bilar och gratis mat i stället för lön med syftet att undvika skatt. Det är knappast samma sak som att sova i tält eller på kalla skolgolv.

Nu är det en viss skillnad på ideell och avlönad personal och det kan hända att MSB agerat förhastat. Förståeligt med tanke på att det kändes som om halva Sverige höll på att brinna upp. Men antingen måste MSB tydligt förklara hur de resonerar eller så behöver arbetsvillkoren för den här typen av insatser göras om. Det är inte rimligt att brandmän ska förväntas ta med sig matlåda när de gör akutinsatser.

Lägg ner det här

Samhällets förmåga att kollektivt resa sig upp och tackla gemensamma problem är viktig. Det är bland annat därför vi har möjliggjort för ett stort och fritt civilsamhälle som varje dag försvarar elevers rättigheter, anordnar simskolor för barn eller donerar spelkonsoler till sjukhus.

Redan i dag försvåras deras arbete genom EU-regleringar kring penningtvätt och personuppgifter som inte tagit hänsyn till frivillighet och ideellt engagemang. Låt oss inte göra detta ännu svårare.

Hjältarna från i somras borde inte behöva betala för att släcka bränder.

Av: Alexander Hallberg

Publicerad: