Mejla

Daniel Swedin

Myglet i ANC förstör livet för sydafrikanerna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jacob Zuma har ersatts av Cyril Ramaphosa som ordförande för ANC
Foto: Herman Verwey / AP TT NYHETSBYRÅN
Jacob Zuma har ersatts av Cyril Ramaphosa som ordförande för ANC

Redan i söndags var det tänkt att resultatet från Johannesburg skulle komma, men det dröjde. Sent på måndagseftermiddagen kom dock beskedet. Det blir Cyril Ramaphosa som tar över som ledare för ANC.

Omröstningen är sannolikt den gamla befrielserörelsens mest avgörande ögonblick sedan Nelson Mandela blev Sydafrikas president för 23 år sedan.

Korrupt parti

Under den avgående partiordföranden Jacob Zuma - som även är landets president - har ANC plågats av skandaler. Kring Zuma står en stank av korruption och maktmissbruk. Samtidigt har den sydafrikanska ekonomin stagnerat, fattigdomsbekämpningen går för sakta, korruptionen breder ut sig, ungdomsarbetslösheten växer. Kriminaliteten är utbredd, varje dag begås 50 mord och protestaktioner mot att människor inte har tillgång till vatten och el genomförs också dagligen.

Till slut har det börjat äta på förtroendet för ANC. I lokalvalet i fjol vann partiet 54 procent av rösterna, vilket var en minskning med 8 procentenheter. Dessutom förlorade man sin majoritet i flera av landets storstäder.

Allt det spökade i kulisserna när ANC nu samlats till kongress i Johannesburg och under stor oreda valde Cyril Ramaphosa till ny partiordförande. 65-årige Ramaphosa byggde upp det legendariska gruvarbetarfacket NUM, men gick sedan över till över till näringslivet. I dag är han en av Sydafrikas rikaste män. Han har lovat att gå hårt åt korruptionen och stimulera ekonomin, men belastas av sina affärsintressen i den ökända gruvan i Marikana där polisen sköt ihjäl 34 strejkande arbetare i augusti 2012.

Lojalitet med gränser

Trots allt är han ett bättre val än sin motkandidat Nkosazana Dlamini-Zuma. Hon var tidigare ordförande för Afrikanska unionen och är exfru till Jacob Zuma.

Med Ramaphosa som ledare - och sannolik presidentkandidat 2019 - ges ANC en chans att vitaliseras, göra upp med kleptokratin och hitta nya politiska projekt för rättvisa och jämlikhet.

ANC:s väljare har visat att deras lojalitet inte är gränslös och ANC:s partimedlemmar har insett att Sydafrika förtjänar bättre än det åderförkalkade ANC som styr landet i dag.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.