Mejla

Irene Wennemo

Otrogna kvinnor hot mot Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Manlig gemenskap kan kännas tryggt. Men det behövs fler kvinnor som syns.

Foto: Lotte Fernvall

LEDARE

Stefan Löfven fick bra betyg för sin insats i söndagens debatt i Agenda. En Demoskop-undersökning i Expressen visade att en dryg majoritet tyckte att Löfven klarade sig bäst.

Bland kvinnorna var övertaget ännu större. Två tredjedelar av de tillfrågade tyckte att S-partiledaren var bäst.

Kvinnor har blivit både rödare och grönare. Miljöpartiet har nästan dubbelt så många kvinnor som män bland sympatisörerna. Samma tendens finns bland S-väljarna.

Moderaterna har - tillsammans med SD och numer också Centerpartiet - i stället starkt stöd bland män. 

Inga feministiska fanor

Att Löfven fick starkt stöd från kvinnor i går beror nog främst på att de är mer positivt inställda till socialdemokratin. Någon speciellt kvinnofriande retorik kan man med bästa vilja i världen inte påstå att han har.

Snarare tvärtom. Stefan Löfven har i och för sig definierat sig som feminist. Men det är svårt att dra sig till minnes några feministiska utspel. I hans omgivning syns inte heller några andra som håller den feministiska fanan högt. 

Kvinnor är ingen enhetlig grupp, men det finns vissa genomsnittliga skillnader som varje politisk parti måste ta hänsyn till. Kvinnor är i genomsnitt mer engagerade i välfärdspolitik och miljöfrågor, medan män bryr sig mer om skatter och ekonomi.

Näringspolitik och vapenexport

När Stefan Löfven med glöd i rösten talar om näringspolitik, vapenexport och kärnkraft lystrar många män. En del kvinnor däremot börjar allvarligt överväga om inte Miljöpartiet eller till och med Feministiskt initiativ passar dem bättre.

Att göra om Stefan Löfven till en ny Margareta Winberg eller Gudrun Schyman kommer inte att vara möjligt. Har man växt upp i skuggan av Hägglunds pansarbilstillverkning ska man kanske inte försöka sälja in sig som en ledande riksfeminist.

Därmed blir det ännu viktigare att visa att socialdemokraterna vet att Sveriges framtid inte bara finns innanför industrigrindarna.

Socialdemokraterna har tidigare lyckats hysa freds- och avrustningsaktivister som Maj-Britt Theorin såväl som de mest entusiastiska vänner till försvarsindustrin. Både de som vill snabbavveckla kärnkraften och de som vill ha ett kärnkraftsverk i varje villakällare. Både de som omgående vill individualisera föräldrapenningen och de som tycker att det mesta är bra som det är. 

S-kvinnor måste synas mer

Det blir inte ett dugg lättare för Stefan Löfven att styra landet om alla fredsvänner, miljöaktivister och jämställdhetsivrare hamnar i MP och V. Ännu värre blir det om rösterna går till ett FI som enligt alla analyser hamnar utanför Riksdagen.

Socialdemokraterna måste synas mer i frågor som kvinnor tycker är viktiga. Det finns ett flertal företrädare som både borde få chansen att synas mer och få påverka politiken. Det krävs en bättre balans i partiets framtoning.

För när valet närmar är det riskabelt att ta kvinnors röster för givna. 

Av: 

Irene Wennemo

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Wennemo