Mejla

Eva Franchell

Björklund skapade den nya flumskolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utbildningsminister Jan Björklund är flummigare än de flesta.
Utbildningsminister Jan Björklund är flummigare än de flesta.

LEDARE

Kunskap kan inte kommenderas fram.

Efter dagens Pisa-chock måste även Jan Björklund inse att svenska skolelever behöver mer tid för lärande. Att de behöver mer och bättre undervisning.

Den nya Pisa-rapporten måste vara direkt plågsam läsning för utbildningsministern. Svenska 15-åringar hamnar under OECD-genomsnittet när det gäller problemlösning. De saknar kritiskt tänkande, kreativitet och uthållighet.

Tidigare Pisa-undersökningar visar att elevernas resultat försämrats kraftigt också i matematik, naturvetenskap och läsning. Det hänger säkert ihop. Elever som inte kan räkna och läsa har sannolikt svårt att lösa problem.

I vilket fall är det ett monumentalt underkännande av Jan Björklunds skolpolitik.

Mer kateder

När han kom som ny skolminister hade de här eleverna just börjat andra klass. Under hela sin skoltid har de sedan fått foga sig i Björklunds kadaverskola. Av med mössan, mer kateder, fler betyg, fler prov, mer övervakning. Det har i varje fall låtit som han tagit kontroll.

Men bakom den stränga ytan har allting snarare brakat samman. Medan lärarna suttit upptagna med betyg och kontrollblanketter har eleverna drivit vind för våg. Hur många undervisningstimmar har inte svenska elever missat för att deras lärare suttit upptagna med rapportskrivande?

Nu ser vi resultatet av Jan Björklunds skola. Svenska 15-åringar saknar uthållighet och motivation, kanske har de dåligt självförtroende? I snart åtta år har Jan Björklund förklarat att de går i den dåliga svenska flumskolan. Hur motiverande tror han egentligen att det har känts?

Handelsvara

Pisa-undersökningen visar att eleverna når bäst resultat i länder där utbildningen har hög status. I Sverige har utbildningen i stället nedgraderats till en handelsvara där vinsten ofta varit viktigare än undervisningen. Enda sättet att tjäna pengar på en skola är att minska på personalkostnaderna vilket innebär färre lärare och specialpedagoger.

Jan Björklund menar att de 15-åringar som nu skåpas ut i Pisa är den sista kullen i den gamla flumskolan. Vilket trams. De här eleverna har utsatts för fler experiment än någon gammal flumgeneration. Dagens skolelever behöver mer tid med sina lärare. De behöver en skola som fokuserar på undervisning och ingenting annat.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell