Mejla

Eva Franchell

Klart skolbarnen ska ha smör på mackan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Smörupproret sprider sig över landet. Allt fler skolor väljer nu att strunta i Livemedelsverkets rigida rekommendationer om lättmargariner och lättmjölk.

I Stockholm säger skolborgarrådet Lotta Edholm att hon tänker strunta i Livsmedelsverkets riktlinjer.

– Barnen måste kunna välja mellan smör, olivolja och lättmargarin. Det viktiga är att barnen äter.

Har rätt

Självklart har hon rätt. Problemet är inte att barnen äter mättat fett, problemet är att de inte äter över huvud taget. Bland Stockholms åttondeklassare hoppar hela 17 procent av flickorna över skollunchen. I stället blir det fiket, McDonalds eller i värsta fall ingenting alls.

Om skolmaten ska stå sig i konkurrensen måste den vara god. Det går inte att tvinga medvetna elever att äta en industriellt framställd fettersättning som till exempel Becel. Den smakar inte ens gott.

Det måste finnas ett visst utrymme i Livsmedelsverkets rekommendationer. Enligt verkets stränga regler bryter faktiskt 70 procent av Stockholms skolor mot riktlinjerna när de serverar aningen för mycket fett.

Coca cola

Det vore bättre om verket i stället uppdaterade sina kostråd. I dag innehåller riktlinjerna till exempel ingenting om socker eller snabba kolhydrater.

Livsmedelsverket säger alltså nej till mellanmjölk, men har inga åsikter om Coca cola.

Om man inte visste bättre, kunde man tro att myndigheten sponsrats av multinationella livsmedelsindustrin. Men faktum är att till och med matjätten Unilever har börjat blanda smör i sitt margarin. Ingen ville köpa företagets processade lättmargariner så i dagarna lanserades därför den första smörblandningen på tyska marknaden.

Snart går det väl inte ens att köpa Livsmedelsverkets rekommenderade lättmargarin.

I magen

Självklart ska landets skolelever serveras nyttig mat. Men som Lotta Edholm så riktigt säger: "Den nyttigaste maten är den som hamnar i barnets mage." Bäst blir det nog om eleverna själva får välja bland några utvalda och nyttiga alternativ: vegetariskt eller kött, smör eller lättmargarin, mellanmjölk eller vatten.

Livsmedelsverket krånglar till det med detaljerade råd och krångliga dataprogram som skolkockarna knappt kan tyda. Med mer matglädje i skolköken får vi mätta elever som orkar ta sig genom skoldagen.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN