Mejla

Anders Lindberg

Rysk hån-tv om Bildt blir talande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ukraina borde själva får avgöra vilken väg landet ska ta

Rysk ilska Ryssland lägger sig alltmer aktivt i inrikespolitiken i grannländerna. Sveriges och Carl BIldts politik i Östeuropa väcker rysk ilska.

I går gjorde Sveriges television ett stort nummer av att rysk stats-tv hånade Carl Bildt. Inslaget ingick i veckomagasinet "Vesti nedeli", den ryska motsvarigheten till Agenda.

Bildt påstods ligga bakom oroligheterna i Ukraina i syfte att hämnas Karl XII:s nederlag vid Poltava 1709. Utrikesministern är dessutom CIA-agent, får vi veta.

Programmet fortsätter med en skildring av svenska Barnkanalens serie Biss och Kajs som handlar om kiss och bajs. Inslaget slutar med en jättestor rumpa som dansar i "rumporkestern".

– Det var nog kanske inte någon stjärnstund för rysk television, anmärkte Carl Bildt till SVT.

Säger något

Att rysk tv uppmärksammas här på andra sidan Östersjön hör till ovanligheterna. Förra gången var när ett ryskt skämtprogram drev med ÖB Sverker Göranson efter uttalandet om "enveckasförsvaret". Det var faktiskt ganska kul.

Rysk tv är inte oberoende utan präglas till stor del av statlig propaganda. Därför blir den också en spegel av den officiella ryska politiken.

Att Sveriges, och EU:s, politik gentemot Ukraina skrivs in i gamla geopolitiska konflikter är inte någon slump, utan en del av den ryska elitens världsbild. Likaså är ilskan mot Carl Bildt uppenbarligen äkta.

Saknar Sovjet

Den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare kallat Sovjetunionens kollaps för "1900-talets största geopolitiska katastrof".

Han har målmedvetet arbetat för att knyta nära kontakter med gamla Sovjetrepubliker som Ukraina, Vitryssland och Georgien, vare sig de vill eller inte.

Så här i efterhand kan man förmodligen konstatera att det var tur att EU utvidgades när så skedde. Det är en öppen fråga hur Ryssland av i dag hade reagerat på de baltiska staternas, eller Polens, strävan efter EU-medlemskap.

Revolution

Ukrainas historia är nära knuten till Ryssland. I östra delen av landet är de ryskvänliga grupperna starka och det är också här presidenten Viktor Janukovitj har sitt starkaste stöd.

Den nuvarande krisen går tillbaka på den så kallade orangea revolutionen efter presidentvalet 2004. Valet var riggat till Viktor Janukovitjs fördel men oppositionen, och internationella valobservatörer, vägra godkänna fusket.

Efter revolutionen följde en turbulent tid där oppositionen visade sig vara lika korrupt som de tidigare politikerna. 2010 valde Ukrainas väljare Viktor Janukovitj för ytterligare en period.

Ryssland eller Europa

Sedan dess har ett komplicerat politiskt spel pågått. Oppositionen vill närma sig väst medan Ryssland aktivt har hållit Ukraina kvar. Viktor Janukovitj har försökt sitta på två stolar samtidigt.

Efter att Janukovitj för två veckor sedan lade förhandlingarna om ett associationsavtal med EU på is har de nuvarande protesterna pågått.

Sverige spelar, genom Carl Bildt, en viktig roll i Europas relationer med sina östliga grannar. Därav den ryska irritationen.

Låt Ukraina bestämma

Det enda rimliga är att Ukraina självt får avgöra vilken väg landet vill ta. Ryssland har ingen rätt att lägga sig i sina grannländers inrikespolitik. Ändå är det precis det som sker nu, i allt fler fall. Ukraina är bara det senaste.

I dag åkte president Viktor Janukovitj på officiellt besök till Kina. Kvar I Kiev lämnar han demonstranter, ett ockuperat stadshus och ett land på gränsen till konstitutionell kris.

Frågan är om han har något land att leda när han kommer tillbaka.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg