Mejla

Linnea Swedenmark

Ingen ska behöva mördas för att få träffa polis

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT

En tonårstjej blev beskjuten, skottet riktades mot hennes ben. Hennes väninna blev slagen i ansiktet.

Några asylsökande ungdomar i Strömsund hade gått in på en gård för att fotografera djur när husägaren gick till attack med ett gevär. Polis larmades, men ingen patrull skickades dit. Det ansågs inte akut, rapporterade SVT. Ärendet är anmält och ska utredas, men att ingen polis kunde skickas är knappast en överraskning.

24 mil till polis

Strömsund i Jämtlands län är en av Sveriges största kommuner till ytan. Några få

poliser arbetar på ett område lika stort som Skåne. Under sommaren och vissa helger är polisstationen helt stängd.

– Det värsta scenariot är om det händer något i Gäddede. Då får man skicka från Östersund. Det är 24 mil att köra, sa kommunalrådet Göran Bergström (S), då tjänstledig närpolischef, till Länstidningen förra året.

Även då stängdes stationen under sommaren och på sex år har bemanningen i Strömsund halverats. När det finns för få poliser måste hårda prioriteringar göras.

Ordningsvakter i Strömsund har berättat att det krävs mord eller grov misshandel för att polisen ska rycka ut från Östersund.

– De åker förbi och ser att det är svart på polisstationen, då är det laglöst land här, sa ordningsvakten Krister Zackrisson till Länstidningen.

Det är inte bara ett problem i Strömsund. I södra Lappland fanns bara en polispatrull på ett område stort som

Danmark, rapporterade SVT i juli. Skyddsombud har anmält polisregion nord till Arbetsmiljöverket. De har

beskrivit att situationen är som om en polispatrull i Stockholm behöver akut förstärkning, och hjälp skickas från Sundsvall.

Omänsklig situation

Problemet är inte de stora ytorna i sig, utan att det inte finns tillräckligt med poliser. När det slås larm om laglösa platser i landet är det kanske snarare Strömsund än Stockholmsförorter vi borde oroa oss över. Det är där skyltar borde sättas upp: Här slutar allmän lag. Poliserna gör sitt allra bästa med en omänsklig arbetssituation, men det går inte att både vara i Östersund och 24 mil bort samtidigt.

Att bo i glesbygd har alltid inneburit ett avstånd till samhällstjänster. Men en person ska inte behöva mördas för att få träffa en polis.

avLinnea Swedenmark

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM