Mejla

Karin Pettersson

Du måste toppa laget nu, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MP-krisen

Foto: CAROLINA BYRMO
Stefan Löfven.

27 april 2016

Det blev inte riktigt som Stefan Löfven hade tänkt sig, det här med Miljöpartiet. Idén med regeringssamarbetet var att Romson och Fridolin skulle komplettera Socialdemokraternas grå tinningar med något fräscht, grönt och ungdomligt.

S behövde rösterna i riksdagen och samtidigt skulle MP förhindras att samarbeta med Alliansen.

Både slugt och strategiskt.

I teorin.

Miljöpartiet har haft problem med sin nya roll ända sedan valet. Sedan en vecka befinner sig partiet i en politisk kris djupare än Marianergraven. Och deras problem blir också oundvikligen statsministerns.

Uppvisning i inkompetens

Åsa Romson är Löfvens vice statsminister. Gustav Fridolin ansvarig för det kanske viktigaste området av alla – utbildningspolitiken. När förtroendet för språkrören rasar påverkas också regeringen.

Den senaste veckans krishantering från Miljöpartiet har varit en uppvisning i inkompetens. Språkrören uppförde sig länge som gnälliga barn, oförmögna att ta ansvar.

Om lite drygt två veckor har MP kongress. I förrgår förklarade Fridolin och Romson att de inför denna ställer sina platser till förfogande så fler ges chansen att kandidera. Det var ett rimligt besked. Men det förvirrar läget ytterligare.

Minst sagt rörigt

Det kan bli så att Miljöpartiets kongressombud ger en eller två av Löfvens viktigaste ministrar sparken från sina förtroendeposter och dessutom ställer ultimatum om centrala politiska frågor.

Det är minst sagt rörigt, och innan kongressen i Karlstad är avklarad går det inte att göra så mycket. Det råder ett slags vänteläge.

Den tiden måste Stefan Löfven utnyttja väl.

Statsministern sitter med samma lag och i stort sett samma struktur på sin regering som efter valet 2014. Ylva Johansson har fått lite mer ansvar och Mehmet Kaplan har fått kicken, men annars har inget hänt.

I regeringskansliet vill säga. I världen utanför ser det mesta väldigt annorlunda ut.

Bostadskrisen är akut. Behoven i skolan är enorma till följd

av både flyktingkris och gamla synder. Välfärden är underfinansierad.Integrations- och migrationsfrågorna är i politikens absoluta centrum på ett sätt som ingen hade kunnat förutse.

Måste bli offensiv

I vårpropositionen finns en antydan till en ny och högre ambitionsnivå från Stefan Löfvens sida. Det är bra, och något att bygga på. För ska Sverige klara de utmaningar vi står inför måste politiken bli mer offensiv.

När Miljöpartiets kongress är överstökad måste statsministern ta tillbaka initiativet genom att göra en större regeringsombildning. Han behöver toppa laget och slänga ut de personer som inte fungerar.

Det är Miljöpartiet som krisar men även Stefan Löfven behöver akut en

nystart.

Det kan vara sista chansen.

avKarin Pettersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM