ÅSIKT

Obama avslutar det kalla kriget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Obama med familj - mot kubansk mark.
LEDARE

Att en amerikansk president skulle hålla ett tal i Havanna hade väl ingen kunnat tro för bara några år sedan.

Men i dag händer det. Barack Obama ska på Gran Teatro de La Habana tala till det kubanska folket om de förnyade banden mellan Kuba och USA.

Den öppna fiendeskapen mellan grannländerna tycks vara över. Obamas nya kurs i utrikespolitiken har bland annat lett till direkta telefonförbindelser och att kommersiella flyg mellan länderna återupptagits. I juli öppnade USA och Kuba ambassader i varandras huvudstäder.

Vill semestra på Kuba

USA har dessutom lättat på restriktioner kring handeln med Kuba, och från Vita huset är budskapet tydligt: Ett Kuba som inte längre är isolerat betyder ett folk som ges bättre förutsättningar att frigöra sig från Castrodiktaturen.

Vem hade för övrigt kunnat tro att en amerikansk president med någon trovärdighet skulle kunna tala om demokrati i Latinamerika?

Det amerikanska stödet för embargopolitiken har dessutom kollapsat. Amerikaner är inte rädda för kommunisterna i Havanna längre men de vill gärna semestra i Varadero.

Trots Republikanernas motstånd håller Obama på att avveckla de sista resterna av kalla kriget. Men från den kubanska regimen har man mycket att leva upp till. Rapporter talar om att allt fler oppositionella grips, och några tecken på demokratiska reformer syns inte till än.

Embargo löser inget

Att turister kommer och att västerländska företag etablerar sig i en diktatur behöver inte betyda att demokrati följer. Se på Kina och Vietnam. Det kan ju sluta i att regimens grepp om makten stärks.

Det där förstår Obama förstås. Därför träffar han också regimkritiska dissidenter under besöket.

Vilken väg landet till slut ska gå avgörs ju av dem lika mycket som den härskande klass som stöttar de åldrande bröderna Castro.

En sak vet vi i alla fall. Den embargo- och konfliktpolitik som USA använt för att knäcka kommunismen hade aldrig lett till demokrati och frihet för kubanerna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ledare

Kuba