Mejla

Ingvar Persson

Boris Johnson måste visa upp sina kort nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur EU ska börja tvingas Brexit-generalen Boris Johnson visa korten
När förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur EU ska börja tvingas Brexit-generalen Boris Johnson visa korten

LEDARE

I morgon förmiddag träffar Stefan Löfven riksdagens EU-nämnd. Några timmar senare möter han sina europeiska kollegor i Bryssel. Resultatet av den brittiska folkomröstningen lär bli det enda som får plats på dagordningen.

EU-länderna kommer att vara eniga om tagen. Folkomröstning eller inte, tills det finns en ansökan om utträde är britterna medlemmar i EU - med alla förpliktelser som följer med medlemskapet. Det blir inga informella samtal och inga förhandlingar om framtida handelsrelationer innan artikel 50 som reglerar utträdet har aktiverats.

Klara besked kan man tycka.

Ingen vill ta ansvar

Problemet finns på andra sidan kanalen, i Storbritannien. Ingen utom möjligen det skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon tycks vilja ta ansvar. David Cameron - som förlorade - har avgått.

Boris Johnson - som väl segrade - försöker släta över resultatet.

I en krönika i The Telegraph hävdar han att det inte blir några skillnader att tala om den dag utträdet ska förverkligas. Och det är för övrigt inte bråttom.

Britterna ska även i fortsättningen ha tillgång till den inre marknaden och engelsmän ska kunna resa, studera och arbeta i hela Europa. London ska fortsätta att påverka utrikespolitik och internationell säkerhet. Dessutom ska Storbritannien förbli en enhet.

Stänga landet

Det enda som egentligen kommer att förändras - försäkrar Johnson som tippas bli nästa högerledare - är att britterna slipper EU:s byråkratiska regler, medlemsavgifterna och handelsregler mot omvärlden. Och naturligtvis att regeringen kan stänga landet för migranter.

Problemet är förstås att varken Johnsson eller någon annan kan lova något av det där. Tvärt om fortsätter krönikan en kampanj som till stor del byggts på uppdiktade argument. Om något bekräftar den att det faktiskt inte finns någon plan för att hantera resultatet.

Ingen plan för framtiden.

Storbritannien kan inte välja

När Storbritannien begär utträde ur EU - och efter folkomröstningsresultatet vore allt annat orimligt - måste allt förhandlas. Och det finns ingen anledning för de övriga EU-länderna att låta britterna själva välja hur samarbetet ska se ut.

Enkelt uttryckt, om inte spanjorer eller polacker får arbeta i England lär inte engelsmän få arbeta i Spanien eller Polen. Och gäller inte EU:s regler för brittiska företag kan brittiska företag knappast få tillträde till EU:s marknad.

När väl utträdesförhandlingarna börjar kommer Johnson att behöva visa korten. Med en politisk logik är det inte så konstigt om han vill skjuta upp det så länge som möjligt.

Svårigheten är förstås att världen inte väntar på Boris Johnson.

Nu behöver Europa ledarskap, och det måste komma från Stefan Löfven och de andra vid morgondagens toppmöte i Bryssel.

Från London har vi inte mycket att vänta.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Storbritannien

EU

Ingvar Persson