ÅSIKT

Ericsson bör lära av Nokia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Superveckan för mobiljättarna visar hur sjuk marknaden är

20 JULI 2002. Telekomföretagens supervecka är över. Motorola, Nokia och Ericsson, de företag som under de senaste tio åren stått för tillväxt, industriell expansion och gyllene vinster, har levererat sina kvartalsrapporter. Det var vin och det var vatten.

Ericssons förlust på 3,5 miljarder kronor presenterades som en framgång och bättre än väntat. Ändå föll kursen med nära 20 procent.

Motorolas brakförlust på 21,3 miljarder kronor mottogs positivt. USA-marknaden är på väg att växa. Allt fler amerikaner vill efter 11 september ha en mobiltelefon som personlig säkerhetsutrustning.

Kvartalsfixerade placerare

Miljardförlusterna för Motorola och Ericsson visar att problemen finns just i denna framtidsbransch. Verkstadsindustrin, som riskkapitalister dömde ut för några år sedan, redovisar samtidigt stigande vinster och nya order.

Hur kvartalsfixerat placerarna agerar är Nokias rapport ett bevis för. Detta finska företag som för några år sedan var jämstarkt med Ericsson gick andra kvartalet med 12 miljarder kronor i vinst. Ett imponerande resultat.

Förluster – en framgång

Fick Nokia applåder av marknaden? Nej, kursen för Nokias aktie föll med fem procent. Aktörerna krävde mer och högre försäljning av framtida mobilsystem. Superveckan för mobiljättarna visar hur sjuk marknaden är. Stora vinster döms ut – stora förluster ses som framgångar.

Ericssons rapport är fortsatt dyster. Direktören Kurt Hellström ser ingen vändning. Ytterligare 5 000 anställda ska sparkas. Prognosen för de framtida mobilsystemen – Ericssons styrka och hopp – justeras ned från ett minus på tio procent till femton procent. Det är allvarligt. Nyemissionen där Ericsson ber aktieägarna om 30 nya friska miljarder är ett måste för att bolaget ska bli stabilt och uthålligt tills marknaden vänder.

Ericsson rör alla

Ericssons problem angår alla. Det är Sveriges viktigaste företag med egen eller legotillverkning över hela landet. Det står för huvudparten av Sveriges industriella forskning. När Ericsson blöder mår alla 289 kommuner i landet illa, då syns det i landets bruttonationalprodukt.

Trots att Ericsson blivit något av en folkaktie och kronjuvel har ledningen och de stora ägarna valt att privatisera problemen. De har varit sig själva nog och uppträtt med en maktens arrogans och stöddighet som givit både prestige- och marknadsförluster.

Här finns mycket att lära av Nokia. Det är ett företag som byggts upp med finsk sisu, en bra organisation, samhörighet och nationell stolthet. Detta behöver Ericsson åter bygga upp. Ett studiebesök hos Nokia rekommenderas.

RJ