Mejla

Daniel Swedin

Regeringen göder ett sjukt näringsliv

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Teckning: ROBERT NYBERG

LEDARE

Det är dåligt med en avgiftsfri skola där alla barn, oavsett vilken bakgrund barnen har och oavsett hur mycket som finns i deras föräldrars plånbok, får hjälp att klara av skolan.

Denna tes lanserade direktörerna på läxhjälpsföretagen My Academy och Studdybuddy på Dagens Nyheters debattsida i går.

Direktörerna oroas över att det finns oppositionspartier som vill avskaffa läx-rut, en reform där välbeställda föräldrar tillåts köpa skolframgångar åt sina barn för våra gemensamma resurser. Oppositionen vill i stället satsa på alla barn.

Avslöjande utspel

Direktörernas oro förvånar inte. Läxhjälpsbranschen blomstrar i spåren av att man skattesubventionerat privat läxhjälp.  Och hotas profiten kan man

uppenbarligen landa i att en gratis skola, som jämnar ut skillnader mellan barn, måste bort.

Utspelet i DN är avslöjande för hur regeringen Reinfeldt förvridit människor som är verksamma i det privata näringslivet. Efter ihärdigt lobbyarbete från delar av näringslivet har Sverige begåvats med rut- och rotavdrag, sänkt moms, sänkta arbetsgivaravgifter, oreglerat vinstuttag i välfärden och fri etableringsrätt för skolorna. Företagen har tackat och tagit emot.

Besvärande band

Bara förnimmelsen av att deras privilegier kan försvinna skapar avgrundsdjup ångest hos de näringslivstoppar som fått leka samtida skattefrälse. Vi ser det hos läxhjälpskapitalisterna i DN, vi ser det när hotell- och restaurangföretagarna Visita i annonser skummar av ilska för att Socialdemokraterna vill ta bort dyra och ineffektiva branschstöd.

Samtidigt förmår politiken inte hålla rågången mot de särintressen man på politisk väg valt att premiera. Banden mellan de borgerliga partierna och välfärdens oligarker är djupt besvärande och både Annie Lööf och Göran Hägglund har glatt deltagit i just Visitas opinionsbildning. Visitas nya styrelseordförande heter som av en händelse Maud Olofsson och var tidigare näringslivsminister. Kompispolitiken härskar.

Det här ser förstås fler glada entreprenörer som saknar idéer starka nog att klara sig utan tillgång till statens skattkistor.

Mäktiga intressen kraftsamlar

Om 81 dagar är det val till riksdagen. Det märks. Mäktiga och pengastinna intressen kraftsamlar nu för att deras privilegier inte ska ryckas ifrån dem. Många hungriga näbbar är ute i offentligheten och pickar.

Under de senaste åren har vi fått lära oss att allt mindre av svensk politik styrs av vad som är rationellt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och allt mer av de lobbygrupper som skriker högst.

Det är dags att sparka gökungarna ur boet.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN