ÅSIKT

IS terror kräver militär lösning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: En bil med soldater från IS. USA bör nu ta sitt ansvar och stoppa terrorn i norra Irak.
LEDARE

Bilderna från terrorgruppen Islamiska statens, IS, härjningar är fruktansvärda. Massmord, korsfästningar och övergrepp på civila.

Människorättsorganisationer har länge påtalat att IS begår krigsbrott och brott mot mänsklig­heten. Enligt FN finns en risk för folkmord på Iraks ­minoriteter.

Beskedet i går från regeringen att ­Sverige ska bidra med transportflyg med ­katastrofhjälp till de som drabbats i Irak är därför välkommet.

Världssamfundet bör inte tolerera det som sker, världens stater kan inte ­stillatigande se på när IS mördar civila. Det är svårt att se något annat än en ­militär lösning på Islamiska statens ­framfart.

Systematisk terror

IS, som främst hämtar sina anhängare från Iraks sunnimuslimska minoritet, är en avläggare från al-Qaida i Irak. IS ­terroriserar systematiskt shiamuslimer, kristna, kurder, yazider och andra grupper som inte delar deras ideologi eller som motsätter sig dess maktanspråk.

USA bär ett stort ansvar för den ­instabila säkerhetsmiljö som gett IS, ­liksom tidigare al-Qaida i Irak, möjlig­heter att växa. Det är därmed rimligt att kräva att USA tar ansvar för att stoppa terrorgruppen med de insatser som ­behövs, militära och civila.

Sveriges roll är renodlat humanitär, ­vilket är bra. Vi har viktiga erfaren­heter av att hjälpa människor i akuta ­konflikter.

Samtidigt är det viktigt att uttala sitt stöd för de stater, främst USA, som även har möjlighet att göra militära ­insatser mot Islamiska staten.

Vi kan lindra nöden

I går kom nyheten att kurdiska trupper återtagit den strategiskt viktiga Mosuldammen från IS. Med internationell hjälp finns i dag möjlighet att både lindra ­nöden och pressa tillbaka terroristerna.

Det är viktigt att Sverige gör det vi kan för att detta ska lyckas.

ARTIKELN HANDLAR OM