ÅSIKT

Putins trojanska häst till Ukraina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Legenden om den trojanska hästen skrevs, enligt traditionen, ned av den grekiska skalden Homeros kring år 700 före Kristus.

Efter en lång belägring av staden Troja gav grekerna till synes upp och åkte hem. Kvar lämnade de en trähäst som trojanerna förde in i staden i triumf. Men i hästen gömde sig krigare som under natten smög ut och öppnade stadens portar. Troja ödelades.

Vladimir Putin har ingen häst. I stället skickade han i fredags hundratals täckta lastbilar i en "humanitär" hjälpkonvoj över gränsen till Ukraina.

De flesta internationella bedömare misstänker att konvojen är en täckmantel för annan verksamhet. Dels att föra förnödenheter och materiel till proryska separatister, men det finns även uppgifter om att ryssarna monterat ner och tagit med sig maskiner och teknik.

Dessutom blev tidningen The Guardians reporter själv vittne till hur en rysk militärkolonn med 23 pansarbandvagnar i samma veva korsade gränsen från Ryssland in i Ukraina. Fordonen hade officiella ryska militärskyltar.

Sakta men säkert har världen vant sig vid en allt högre konfliktnivå. Ryska soldater har infångats inne på ukrainskt territorium och Ryssland skjuter med artilleri mot mål inne i Ukraina.

Mönstret är inte olikt vad vi såg i Krim. Först "små gröna män" som plötsligt dök upp utan nationalitetsbeteckningar över hela området. Sedan tog uppenbart ryska förband kontroll över strategiskt viktiga punkter samtidigt som Ryssland förnekade att de var där. När de små gröna männen väl tagit över erkände plötsligt Ryssland att de var ryska och annekterade området.

Detta är modern krigföring där informationsoperationer är viktiga, möjligen viktigare än vapenmakt. Det finns de i väst som fortfarande förnekar det uppenbara, att Ryssland i imperialistisk anda nu med våld och hot om våld försöker kontrollera sina grannländer.

I måndags meddelade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att landet tänker skicka ytterligare en "hjälpkonvoj". Det finns misstankar om att denna kan ha ett mer offensivt innehåll.

Den ryska statliga propagandan, som TV-kanalen RT, försöker konsekvent vilseleda och sprida felaktigheter. Detta är inte fri media, informationen är en del i den militära insatsen.

Samtidigt fungerar propagandan. Västvärlden står splittrad och handfallen samtidigt som Ryssland bryter mot folkrätten och ockuperar ett grannland.

Men vi borde inte låta oss luras, inte denna gång. Vi har ju sett allt detta förut.

ARTIKELN HANDLAR OM