Mejla

Eva Franchell

Fredrik Reinfeldt blir biggest loser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

LEDARE

I morgon tar Fredrik Reinfeldt planet till Bryssel. Sannolikt blir det ett av hans sista möten med de andra regeringscheferna.

I EU-valet gick det sisådär för hans högerkolleger. Men Moderaternas konservativa parlamentsgrupp EPP är fortfarande störst, det är Fredrik Reinfeldt som krymper och i morgon kommer han att stå där som biggest loser.

Tack och farväl

Moderaternas katastrofala resultat i EU-valet kommer givetvis att ses som en prestigeförlust. Inom diplomatin måste man på ett diskret sätt markera sin makt och Fredrik Reinfeldt håller på att förlora sin. Det blir en dyster middag med regeringscheferna i Bryssel i morgon. Snart är det tack och farväl.

Över middagen kommer man att diskutera vem som ska bli ny ordförande för kommissionen. EPP-gruppen har redan föreslagit luxemburgaren Jean-Claude Juncker, men de svenska moderaterna vill inte ha honom. I diskussionerna runt bordet kommer dock Fredrik Reinfeldts röst att väga lätt.

Det blir ingen rolig kväll för en svensk moderat.

Någon avdankad

Sommaren nalkas och mycket snart måste Sverige lansera en kandidat till kommissionen. Normalt borde den sittande kommissionären och folkpartisten Cecilia Malmström redan ha fått frågan om hon vill sitta kvar. I morse avslöjade hon dock för Ekot att hon inte ens fått frågan.

Har Fredrik Reinfeldt tänkt sig en annan lösning? Någon avdankad moderat som behöver ett nytt jobb när ministerjobbet försvinner?

Ett 13-procentsparti kan inte ensamt utse en kommissionär. Det måste ske i partiledaröverläggningar mellan allians och opposition. Höga EU-poster kan inte tillsättas i hemlighet. En blivande kommissionär måste utses i en öppen process för att få ett brett stöd.

Inte heller kul

Tänk om regeringen till exempel utser Carl Bildt som kommissionär och att de rödgröna sedan vinner det svenska valet. Hur ska de då kunna samarbeta? En rödgrön regering hinner knappast byta ut honom mot någon annan.

Fredrik Reinfeldt har en del att fundera över på planet i morgon.

Om två veckor står han på Harpsunds trappa och tar emot Storbritanniens premiärminister David Cameron (en annan loser), Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Temat för mini-toppmötet är vägen framåt i EU

Det blir inte heller någon rolig middag.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell