Mejla

Daniel Swedin

Tjänar miljoner på att du inte har något jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utdömd åtgärd. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen så var det 0,7 procent av de inskrivna i fas 3 som fick ett riktigt jobb i mars i år
Foto: Robert Nyberg
Utdömd åtgärd. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen så var det 0,7 procent av de inskrivna i fas 3 som fick ett riktigt jobb i mars i år

LEDARE

Det är över tre år sedan Sveriges riksdag beslutade att inga fler arbetslösa människor skulle skickas till arbetslinjens slutstation, fas 3. Ändå sväller insatsen över alla bräddar. Över 36 000 personer har hamnat här och inskrivningarna bara ökar.

Människor som fastnat i åtgärden vittnar om dess meningslöshet. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen så var det 0,7 procent av de inskrivna i fas 3 som fick ett riktigt jobb i mars i år. Ett år tidigare, också i mars, var det 0,6 procent som fick arbete.

Cheferna ger sig själv mer i lön

Dessutom har det larmats om att var tionde person här inte får någon ersättning över huvud taget.

Men det finns förstås människor för vilka fas 3 har varit något av en succé: företagarna som tar emot de långtidsarbetslösa som hamnat här, i slutfasen. Anordnare av fas 3-aktiviteter får 4 500 kronor i månaden för varje arbetslös deltagare de tar emot. Under förra året betalade Arbetsförmedlingen ut över 1,4 miljarder kronor i stöd till olika fas 3-anordnare.

Medier har berättat hur chefer för fas 3-företag låter skattepengarna bli egen löneförhöjning, pensionsinbetalningar och aktieutdelning.

"Förlorar på att ge ett jobb"

I går uppmärksammade SVT:s Östnytt fas 3-anordnaren Torbjörn Löwendahl som med berömvärt klarspråk förklarar systemets abnormitet:

– Jag får ju betalt för att sysselsätta människor. Vi får cirka 5 000 kronor per person i månaden för att ha dem hos oss. Om jag hjälper någon till jobb så förlorar jag på det.

Just så.

Det börjar bli dags att fas 3 äntligen skrotas och att skattepengarna som går till att permanenta folks utanförskap läggs på att hjälpa människor att få riktiga arbeten.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN