Eva Franchell

Nu får vi sluta gulla med männen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har gått så långt att kvinnor undviker att åka på fackliga kurser av rädsla för sexuella trakasserier. Sexism och trakasserier finns överallt, inte minst inom fackföreningsrörelsen
– Jag blev inte chockad när metoo drog i gång. Många av mina vänner har blivit våldtagna och i princip alla har blivit utsatta för sexuella trakasserier, säger Emmelie Renlund, ombudsman på Byggnads, till tidningen Arbetet.

– Jag hade en arbetsledare som på en firmafest sa: Ska vi gå hem och knulla? Jag blev chockad och sa: Nej, det ska vi absolut inte. Han var aggressiv, en kollega fick säga åt honom. Jag sa att jag aldrig vill vara på hans bygge och det slapp jag också.

Dela sovsäck

Sexuella trakasserier är ett problem även i andra manliga yrkesgrupper. Var tionde kvinna har till exempel kränkts i Försvarsmakten. I dag kan Aftonbladet avslöja att en kvinnlig soldat beordrades att dela sovsäck med en manlig officer. Hon fick även i uppgift att förevisa "fempunktstvätt" naken inför manliga rekryter.

Han fick jobba kvar efter ett korrigerande samtal.
Hon fråntogs sitt vapen och hindrades därmed från att gå vidare i sin karriär.
– Även om han agerat olämpligt hade han inte brutit mot någon tydlig regel, säger kommunikationschefen Therese Timpson vid Ledningsregementet i Enköping.

Kuddar in männen

Det är inte konstigt att försvaret har svårt att rekrytera kvinnliga soldater. Det är inte underligt att de fackliga kurserna för det mesta består av män. Varför skulle kvinnor ens utsätta sig för risken att bli förnedrade på olika sätt?
För trots nolltolerans har sexuella trakasserier förekommit på den LO-ägda Runöskolan. Där funderar man nu på hur man kan rama in utbildningarna på ett annat sätt. LO bjuder aldrig på alkohol, men det är klart att kursdeltagarna kan köpa den själva. Det är möjligt att kvällsaktiviteter skulle kunna mildra situationen.

Risken finns dock att man av rädsla för grabbigt beteende kuddar in männen för att skydda dem från sig själva. Egentligen borde ju manliga och kvinnliga kursdeltagare kunna ta en öl tillsammans utan att någonting händer. Det är inte miljön som trakasserar, det är männen.

Väldigt gullande

Även försvaret hävdar nolltolerans trots åtskilliga vittnesmål om motsatsen. Även om männen får gå igenom ett korrigerande samtal är det kvinnorna som uppfattas som krångliga.
– Fortfarande blir det den drabbade som blir problemet i stället för den som kränker, säger Josefin Owetz på Officersförbundet.

Det är ett väldigt gullande med männen. Det börjar redan i förskolan där "pojkar är pojkar" och sedan fortsätter pjosket långt upp i åren. Vi måste sluta att ursäkta vuxna män och visa att det är allvar.

Vi måste visa att det är kvinnorna som ska tas på allvar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.