Mejla

Eva Franchell

Ångest och influensa sprids över Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi är inne i november och barnen har fortfarande inte vaccinerats

En liten pojke är död i svininfluensa och ångesten sprider sig. Vi är inne i november och barnen har fortfarande inte vaccinerats. Många vet inte ens när eller var barnen ska få sina sprutor.

I vissa kommuner vaccineras de i skolan, i andra på vårdcentralen. I bland blir det ändrade direktiv, vaccinet sinar och skolan skickar barnen till sjukvården. Vi som är föräldrar blir allt mer förvirrade när vi försöker navigera i all information om svininfluensan.

Tala om överinformation. Jag söker på hemsidorna och nu vet jag allt om FN, EU och svininfluensan. Jag vet att Socialstyrelsen har hämtat respiratorer ur beredskapslagret.

Men jag vet fortfarande inte när och var min familj ska vaccineras.

Vaccinet kommer i omgångar från det brittiska företaget GlaxoSmith­Kline. Jag läser att Norrbotten fått för lite vaccin, i Malmberget har vaccinet tagit helt slut. Där får till och med riskgrupperna vänta. Så är det på flera håll i landet.

Krishanteringen fungerade så länge folkhälso­minister Maria Larsson och hennes myndighetschefer höll sina presskonferenser. Men kommer ni ihåg hur Smittskydds­institutets Annika

Linde lutade sig fram och sa att hon inte kunde utesluta att några skulle dö.

Unga människor skulle kunna dö.

Man kan inte säga så och sedan bara låta det gå. Höstlovet är slut och smittan sprider sig. Ungdomarna har också hört Annika Lindes ångestladdade ord om döden. Hon påminner mig om läkarna 1963, när jag var barn och smittkopporna gick i Sverige. Då var döden det allmänna samtalsämnet. Det var en sjukdom som drabbade unga och förloppet var fasansfullt med bölder över hela kroppen och i värsta fall bleka döden.

Eftersom jag är allergisk blev jag inte vaccinerad då heller. Jag gick runt och väntade på döden några veckor och sedan slog jag den ifrån mig. Jag struntade i smittkopporna och det är precis vad man gör när det larmas för mycket. Man stänger av, man struntar i det.

Samhället kommer att lära sig mycket av svininfluensan. Som att krishantering inte är presskonferenser utan snarare leverans av vaccin, ordning och reda på vaccinationerna samt tydlig information till medborgarna.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell