Mejla

Helle Klein

Richard Goldstone – en värdig pristagare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På torsdag får Richard Goldstone Sveriges Advokatsamfunds pris – Stockholm Human Rights Award. Ett utmärkt val av pristagare.

Goldstone är juristen från Sydafrika som under decennier ägnat sitt liv åt att hävda mänskliga rättigheter och åtala brott mot internationell rätt.

Han var chefsåklagare för FN-tribunalerna för Jugosla-vien och Rwanda på 1990-talet. Under flera år ingick han i Internationella Röda Korsets ”International Group of Advisers”. År 2004 utsågs Goldstone av FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan att ingå i den kommission som utredde påståenden om korruption och förskingring i FNs ”Oil for Food” program avseende Irak.

I mars i år fick Goldstone av FN:s råd för mänskliga rättigheter uppdraget att leda en oberoende undersökningskommission. Uppgiften var att undersöka krigsbrott i samband med Gazakriget i vintras.

Goldstonerapporten kom i september. Den anklagar både Hamas och den israeliska militären för krigsförbrytelser och möjligen brott mot mänskligheten. Framförallt visar den att Israel använde oprortionerligt mycket våld – och våld som alltför ofta riktade sig mot civilbefolkningen snarare än mot militära mål. Israels regering har vägrat samarbeta med Goldstones undersökningskommission och anklagelserna om antisemitism har haglat mot honom. Richard Goldstone som själv är jude och kommer från ett starkt sionistiskt hem betecknar anklagelserna som direkt löjliga och sårande.

I Ekots lördagsintervju berättade Goldstone om den enorma förstörelse som mötte honom när han åkte till Gaza för att se krigets konsekvenser. Regeringsbyggnader var sönder-bombade liksom tusentals privata hem. Industrier, infrastruktur och jordbruksmark hade förstörts.

Den israeliska militären hade till och med kört sönder odlingsmark med bulldozers och haft ihjäl tusentals höns.

– Det har inget med självförsvar att göra utan liknar mer en kollektiv bestraffning, sa Goldstone till Ekots Tomas Ramberg.

Richard Goldstone var mån om att även utreda Hamas raketbeskjutningar mot södra Israel men han blev inte insläppt i Israel. I stället fick hans kommission förhöra vittnen via videolänk och flyga vittnen till Genève. Goldstone vädjade om att få träffa Israels premiärminister Netanyahu och den israeliska ambassadören i Genève men de ville inte befatta sig ”med en sån som han”.

I stället har Netanyahu talat hotfullt i FN om att den som stöder Goldstonerapporten och vill ställa Israel till svars i Internationella brottmålsdomstolen ställer sig på terroristernas sida.

Så talar en ockupationsmakt som bryter mot både folkrätt och humanitär rätt.

USA kommer med att lägga in sitt veto och se till att rapporten inte stöds av FN:s säkerhetsråd. Därmed undanröjs möjligheten att ställa Israel och Hamas inför brottmålsdomstolen i Haag.

Sverige och EU skulle däremot kunna öka trycket på Israel att gå med på att utreda det som Goldstone pekat på. Ett enskilt land kan också driva frågan om krigsbrott i nationell domstol med hänvisande till universell jurisdiktion.

För alla som anser att lag och rätt ska styra världen är Goldstonerapporten en väckarklocka.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein