Ledare

Nu hotas hela Systembolaget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Gårdsförsäljning har drag av beställningsjobb från spritlobbyn”

SMYGer sig in I dag presenteras utredningen om gårdsförsäljning av alkohol. Gårdar som Mackmyra i Gästrikland kan utöka det egna sortimentet med alkohol från de stora internationella bolagen. Det kan leda till en smygande avreglering som inte kommer kräva några politiska beslut.
SMYGer sig in I dag presenteras utredningen om gårdsförsäljning av alkohol. Gårdar som Mackmyra i Gästrikland kan utöka det egna sortimentet med alkohol från de stora internationella bolagen. Det kan leda till en smygande avreglering som inte kommer kräva några politiska beslut.

I dag är tanken att utredningen om gårdsförsäljning av alkohol ska presenteras. Det kan låta harmlöst. Men förslaget hotar att förändra svensk alkoholpolitik i grunden. Och har drag av beställningsjobb från den internationella spritlobbyn.

Aftonbladets ledarsida har fått tillgång till utredningens förslag i förväg. Det går ut på att gårdsförsäljning av alkohol tillåts, med en begränsning av mängden som får köpas. Vid samma besökstillfälle är gränsen en liter sprit, tre liter vin eller fem liter starköl.

Inga begränsningar

Utredningen skriver: ”Enligt allmänt språkbruk ligger i begreppet gårdsförsäljning att det ska ske på en gård på landsbygden.”

Men så ser förslaget inte ut. I stället ges ”gårdsförsäljning” inga geografiska begränsningar. I praktiken kommer inte Systembolaget längre vara den enda butik som säljer alkohol – på landet såväl som i tätorter.

En helt ny kanal

Man kan tro att gårdsförsäljning bara omfattar den egna tillverkningen. Men tanken är att man på sin ”gård” även ska få sälja alkohol från de stora internationella spritbolagen.

Utländska tillverkare får även rätt att etablera egen försäljning. De har hittills tvingats ta sig igenom Systembolagets nålsöga. Nu får de tillgång till en helt ny kanal direkt till kunderna.

Den är naiv som tror på att ett fåtal svenska alkoholtillverkare som vill sälja en flaska vin till turister orsakat denna enorma politiska aktivitet. Alla miljoner som lagts ner på lobbying i Stockholm, Bryssel och Strasbourg har knappast handlat om några få gårdar som tillverkar cider eller hemgjord öl.

Genom att låta internationella spritjättar gå förbi Systembolaget och sälja direkt till kunder i Sverige öppnar man en ny slags marknad för alkohol. Det leder till en smygande avreglering som inte kommer att kräva några fler politiska beslut.

Går emot syftet

Regeringen brukar hävda att avregleringar leder till lägre pris och ökad tillgänglighet. Vilket är raka motsatsen till syftet med svensk alkoholpolitik.

Moderaterna vet att de inte har svenska folkets stöd för att rusta ner alkoholpolitiken. Den så kallade gårdsförsäljningen är den metod de valt istället för att våga ta öppen debatt i frågorna. Då rustar alkoholpolitiken ner sig själv genom den fria marknadens försorg.

De som vill bevara en alkoholpolitik som främjar folkhälsa och minskar alkoholskadorna gör bäst i att höja rösten nu. Annars är den snart historia.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

AL

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!