Ledare

Vargfri kommun

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordanstig kommun har beslutat att förbjuda vargar – trots att de inte har några vargar.

Nordanstig kommun har beslutat att förbjuda vargar – trots att de inte har några vargar.

LEDARE

Vargförbudet i Nordanstig kommer att ge eko över hela världen.

Man kan tänka sig de lustiga notiserna i den internationella pressen. Aldrig har väl någon hört talas om en officiellt vargfri kommun. Extra pikant är det säkert att Nordanstig faktiskt inte har några vargproblem. Ett par vargar har visserligen synts vid gränsen, men som den socialdemokratiske kommunfullmäktigeledamoten Sven-Erik Sjölund säger:

Vargen är ett problem som skulle kunna komma.

Vargen bryr sig inte om förbud

Klart att folk kommer att skratta åt beslutet i Nordanstigs kommunfullmäktige. Vargen bryr sig ju inte om förbud.

Det är lätt att raljera bort Sven-Erik Sjölund. Men det han egentligen säger är att han vill skjuta alla vargar som kommer över gränsen. Sven-Erik Sjölund är en jägare som trotsar riksdagens beslut om att vi faktiskt ska ha vargar i de svenska skogarna.

Sveriges nya rovdjurspolitik har uppenbarligen ingen vidare förankring. Snarare har miljöminister Andreas Carlgren skapat en sådan oreda att det finns kommuner med fullmäktigeledamöter som tycker att de kan ta saken i egna händer.

Riksdagen tog beslut om den nya rovdjursförvaltningen den 21 oktober förra året. Några dagar före jul beslutade Naturvårdsverket om licensjakt på 27 vargar och den andra januari började jakten. Några veckor senare föll den 28:e vargen. Frågan är varför det var så himla bråttom, regelverk och organisation var inte på plats. Informationen hann knappt gå ut förrän bössorna kom fram.

Carlgren hetsade på jakten

Andreas Carlgren hetsade på med uttalanden om att vargarna hade inavelsskador på ryggkotor, hjärta och njurar. Han fick det att låta som om det var särskilt bråttom.

Nu har vargarna obducerats, de var inte sjuka. Tillsammans med skyddsjakten räknar Naturskyddsföreningen att sammanlagt 45 vargar kan skjutas innan vintern är över.

45 av cirka 220 vargar. Det är Andreas Carlgrens rovdjurspolitik.

Vill skjuta fritt

För att kompensera vill han flyga in några ryska vargar. Men resultatet blir ändå färre vargar, en hetsig och rörig jakt samt en kommun som vill skjuta fritt. Vill man vara snäll, kan man säga att Andreas Carlgren försökte tillmötesgå både miljövänner och jägare. Det påstås ofta att det finns en sådan motsättning, mellan stad och land. Men en undersökning från Lantbruksuniversitetet visade nyligen att de flesta svenskar är ganska överens och de är ungefär lika rädda för en varg som för en orm.

Det är nog inte rädslan som driver Sven-Erik Sjölund. Han är jägare och han vill helt enkelt inte att vargen ska ta hans älgar.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!