Mejla

Eva Franchell

Valet avgörs i Fittja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Medan andra står i valstugorna kör Evin på pizzerior”

lyxmat för många Evin Cetin har arbetat på sina föräldrars pizzeria och vet att hemligheten bakom en god pizza ligger i degen. Men, säger hon, pizza är lyxmat för många barn. 250 000 svenska barn lever i fattigdom.
lyxmat för många Evin Cetin har arbetat på sina föräldrars pizzeria och vet att hemligheten bakom en god pizza ligger i degen. Men, säger hon, pizza är lyxmat för många barn. 250 000 svenska barn lever i fattigdom.

Nu går jag in och röstar!

Evin Cetin skriker så högt hon förmår och många på torget hänger med. Män, kvinnor och barn i alla åldrar väller in i vallokalen.

De vill förtidsrösta på Evin för här i Fittja är hon idolen. Hon är riksdagskandidaten som mobiliserar väljare som aldrig någonsin röstat förut. Inne i vallokalen blir det kaos, man behöver sin legitimation och sedan stoppar man ner röstsedlarna i tre olika kuvert.

–?Nej, man måste gå bakom skärmen.

De valförrättande damerna försöker barskt få alla att följa den gängse proceduren. Många är här för första gången, inte ens i demokratins Sverige är det en självklarhet att gå och rösta. Till slut ordnar kön upp sig, man slinker bakom skärmen en i taget och de allra flesta kryssar alldeles säkert för nummer 14.

Kurd-syrianska Evin Cetin står på fjortonde plats på Socialdemokraternas riksdagslista för Stockholms län. Långt efter den politiska elitens Thomas Bodström och

Mikael Damberg, men med en okuvlig vilja säger hon att hon helt enkelt ska in i riksdagen.

–?Det handlar inte om att jag ska ta mig förbi de andra. Det handlar om att jag kan mobilisera väljare som annars inte skulle rösta.

Hon har en viktig uppgift, valet kan avgöras här i Fittja och i alla andra förorter runt om i Sverige. I förra valet röstade drygt 60 procent av invånarna i Fittja och i kväll ska Evin vinna de resterande 40 innan drar hon vidare till nästa förort.

Hennes metoder har fått många i partietablissemanget att lyfta på ögonbrynet. Hon kör sin egen stil:Pizzametoden.

Medan andra står i valstugorna kör Evin på pizzerior. Många människor köper pizza och de allra flesta tar den med sig hem i en kartong. Alltså trycker hon upp sitt budskap på kartongerna.

–?Jag finns på över hundra pizzerior runt om i länet, säger hon nöjt.

En röst för Pizza-Sverige och barfotabarnen, står det på kartongen bredvid bilden på Evin. På baksidan finns en förteckning över vallokaler där man kan förtidsrösta.

–?De flesta har ju ingen aning om vart de ska gå, säger hon.

Här på pizzerian Amorina i Fittja centrum bär pizzabagarna Evins kampanjtröja och i fönstret sitter affischen uppsatt.

Ägaren Harout Artin säger att han stödjer Evin för barnens skull.

–?Hon är kunnig och omtyckt. Hon kan driva vår röst vidare. Viktigaste valfrågan är barnen och ungdomarna, vi måste ta hand om de unga, de är vår framtid. De måste få utbildning och jobb.

Ute på torget dånar musiken fortfarande, många ungdomar har kommit bara för att höra Medina spela. Gruppen har gjort Evins valvideo ”För den du e” som hittills har visats 32 500 gånger på Youtube. Den handlar om att vara barn och komma till ett nytt kallt land och kunde antagligen lika gärna handla om Evin själv.

Efter röstningen går hon ut på torget igen, tar mikrofonen och pratar om de

250?000 barn som lever i fattigdom här i Sverige. Barfotabarnen som inte ens kan få ett par gympaskor till skolgymnastiken. Som lämnar maten till småsyskonen för att själva gå hungriga till skolan och som aldrig kan följa med på skolutflykterna.

För dem är pizza en sällsynt lyx.

–?Men, nää, jag är ingen invandrarpolitiker, säger hon. Jag vill vara en politiker som väljarna känner och som de kan lita på.

Hon hälsar på alla, kramar dem, står i centrum och avslutar med en varning:

–?Ni måste gå och rösta för om ni stannar hemma ökar risken för att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Kom ihåg det och sprid detta till alla era vänner.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell