Ledare

Likgiltighetens diffusa grymhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Mäns liv är värdefulla. Kvinnors liv
är värdefulla i relation till mäns.”

181 kvinnor har dödats av sina män Detta dystra faktum gäller för Sverige under 2000-talet. Och trots makthavarnas försäkringar om att de skulle ta tag i problematiken redan efter Aftonbladets första publicering, då dödssiffran var 153, har väldigt lite skett.
181 kvinnor har dödats av sina män Detta dystra faktum gäller för Sverige under 2000-talet. Och trots makthavarnas försäkringar om att de skulle ta tag i problematiken redan efter Aftonbladets första publicering, då dödssiffran var 153, har väldigt lite skett.

8 mars. Internationella kvinnodagen. Vi firar hur kvinnor tar makten över sig själva. Hur världen blir lite bättre. För i de här frågorna går det faktiskt framåt.

Samtidigt inkommer varje dag, hela året, vittnesbörd om hur kvinnor hålls tillbaka. Mät vad du vill: tillgång till sjukvård, utbildning, politisk frihet, deltagande, arbete, självkänsla, ja själva livet. Du får samma resultat.

Den yttersta konsekvensen av kvinnoförtrycket skriver Aftonbladet om i?dag. Döden. 181 kvinnor. Så många har mördats av sina män i Sverige sedan år 2000.

Får inte samma förutsättningar

Till och med i Sverige dör alltså kvinnor för att de är kvinnor. I resten av världen är problemet oerhört mycket större. Den systematiska diskrimineringen av kvinnor överstiger i skala och dödssiffror vida 1700- och 1800-talens slavhandel. Vi borde finna den lika barbarisk. Vi borde bli lika moraliskt upprörda – men det blir vi inte. Nicholas D Kristof och Sheryl WuDunn kallar det för ”likgiltighetens diffusa grymhet” i sin kioskvältaren ”Half the Sky – Turning Oppression into Opportunity for Women World­wide” som kom ut förra året.

Vi blir upprörda över alla enskilda övergrepp men saknar på något sätt förmåga att binda samman ­ndernäring med könsselektiva aborter, med brudbränning, med förlossningskomplikationer, med våld i relationer. Trots att de har en tydlig gemensam nämnare: De drabbar kvinnor.

Sjukvård och mat ges till män, innan det ges till kvinnor – om det alls ges till kvinnor. Mäns liv är värdefulla. Kvinnors liv är värdefulla i relation till mäns.

Nobelpristagaren i ekonomi Amartya Sen noterade i en berömd artikel i The New York Review of Books att trots att kvinnor under normala omständigheter lever längre än män så finns det i många länder inte fler kvinnor än män. Antalet ”saknade kvinnor” i världen uppgår till mellan 60 och 107 miljoner. Så många fler kvinnor hade existerat om kvinnor hade fått likvärdig vård, omsorg, fysisk trygghet och mat som män.

Inga löften hålls

”Jag är övertygad om att kvinnor och flickors rättigheter är vår stora uppgift detta århundrade”, sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Newsweek. I Sverige tar Carl Bildt mest upp kvinnors rättigheter i pliktskyldiga bisatser.

På samma sätt verkar svenska makthavares försäkringar när Aftonbladet först publicerade sin undersökning om mördade kvinnor 2009 mest ha blivit till ingenting. Varken bättre riskbedömning – eller att varje kvinnomord ska utredas av en haverikommission har blivit verklighet.

Likgiltighetens diffusa grymhet. Från hela samhället.

Aftonbladet
Katrine Kielos

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Katrine Marçal

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal