Nya centerledaren ärver tvångströjan

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vem av partiledarkandidaterna vågar sätta fingret på Centerpartiets ömma punkt?

I går presenterade Centerpartiets valberedning sina tre huvud­kandidater inför partiledarvalet i september.

Oavsett om det blir Annie Johansson, Anna-Karin Hatt eller Anders W Jonsson är han eller hon dömd att fortsätta det allianssamarbete som dränerat ­partiet på kraft, väljare och ideologisk kraft.

Partiet är fjättrat vid det stora ånglok som är alliansen och som bara tuffar ­vidare utan någon som helst omsorg om andra passagerare än Moderaterna.

Klarar Centern att resa vidare?

Ingen kan tvivla på att Hatt, Jonsson och Johansson faktiskt vill leda Centerpartiet – trots att ingen av dem vågade säga det innan de fick frågan av val­beredningen – men vill de verkligen ­göra det på allianssamarbetets premisser?

I Moderaternas skugga vissnar stöd­partierna, men just nu går det lite väl fort. Ett otydligt och uppbundet Centerparti har inte särskilt mycket väljarstöd att spela med och utan dem vittrar Reinfeldts regeringsunderlag sönder.

I Svenska Dagbladet har ledande centerpartister sagt att partiet nästa gång bör gå till val utan alliansen. Kanske blir det redan i höst. Får inte Reinfeldt ordning på situationen i riksdagen kan det bli nyval i höst, det verkar inte statsministern backa för.

Så frågan är vem av partiledarkandidaterna som vågar sätta fingret på ­Centerpartiets ömma punkt – att allianssamarbetet blivit partiets tvångströja.

Så länge Centern var inriktat på ­resultatpolitik och var blockpolitiken otrogen, var man en politisk kraft att räkna med. De fick genomslag för sin politik och hade ett väljarstöd ovanför smärtgränsen.

Det är lärdomar Miljöpartiet tagit till sig. Nu är de landets tredje största ­parti.

Att kapa banden till Moderaterna handlar för Centerpartiet inte om att rädas för­nyelse. Det handlar om överlevnad.

Det bör både en trotjänare som ­Anna-Karin Hatt och en livsstilsliberal som Annie Johansson förstå.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.