Dags att börja vara finansminister, Borg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det här kan mycket väl vara början till slutet för euron som vi känner den. Få saker är längre uteslutna. När EU verkligen hade behövt visa beslutsamhet fick vi i går i stället en cirkus som slutade med att Greklands premiärminister backade från sitt tidigare krav på en grekisk folkomröstning.

Nu rusar Italien också allt närmare en katastrof, och Spanien har en ränta som är 200 punkter högre än Colombias. Så osäker bedömer marknaden situationen.

Enorm skada

I snart två år har EU-ledarna genom kortsiktighet, brist på ledarskap och upprepade försök att applicera fel lösningar, på fel problem, för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos, orsakat enorm ekonomisk, politisk och social skada.

Krisen hade aldrig behövt sprida sig bortom Grekland. Nu täcker den hela himlen. Och den kan mycket väl dra med sig hela världsekonomin.

Det är dags för Anders Borg att sluta leka opolitisk expertkommentator tillsammans med de andra bankekonomerna i tv-soffan.

Han måste börja agera som den finansminister han faktiskt är.

Inför finanskrisen 2008 förnekade Borg in i det längsta att Sverige skulle kunna drabbas – trots att vi är ett av världens mest utlandsberoende länder. Våren 2008 raljerade han hånfullt om att ”Ingen möjligtvis med undantag av Pär Nuder delar bedömningen att Sverige står inför en nära förestående bankkris”. Ganska exakt samtidigt som världsekonomin störtdök lade han en budget baserad på solskensprognoser

Tack och lov återhämtade sig Sverige snabbt från krisen – trots att Borg var sist på bollen. Riksbanken hade utrymme att sänka räntan kraftigt och framförallt lade andra länder stora stimulanspaket som gjorde att svensk export kunde ta fart.

I dag är förutsättningarna annorlunda. Riksbanken har inte samma krut att avfyra och framförallt kan Borg inte

räkna med att andra länder lägger stora stimulanspaket. De pengarna har de

inte i dag.

Ingen vet vad som händer

Anders Borg kan inte längre bara kommentera verkligheten. Han är finansminister och sänkt krogmoms räcker inte som krispolitik.

Ingen vet vad som kommer hända med Europa. Borg är finansminister i en av de svagaste svenska minoritetsregeringarna någonsin. Han måste vara beredd att släppa prestigen. Socialdemokraterna har redan sträckt ut en hand eftersom det ekonomiska läget är så oroväckande. En bred samling i riksdagen är möjlig.

Anders Borg bör vara beredd att ta den. Efter att han har rest sig ur tv-soffan.

Opolitiska expertkommentarer får han ägna sig åt när han har slutat som finansminister. Även om han har berättat (också i tv) om hur mycket han längtar efter den dagen.

Den är inte här än.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.