Mejla

Katrine Marçal

Med Löfven blir det match igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det är väldigt anmärkningsvärt, och säger det mesta om potentialen för en ny svensk socialdemokrati”

Har verklig trovärdighet Fredrik Reinfeldt kommer få problem om Stefan Löfven utnyttjar att han är en av få i svensk politik som har verklig erfarenhet i jobbfrågan.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Har verklig trovärdighet Fredrik Reinfeldt kommer få problem om Stefan Löfven utnyttjar att han är en av få i svensk politik som har verklig erfarenhet i jobbfrågan.

Barnhemsbarnet som blev en av fackföreningsrörelsens mäktigaste personer.

Mamma Iris som deklarerar för media att ”ja, han ringde i går och berättade att han skulle bli partiledare men att det var hemligt till på fredag”.

Svetsaren från Ö-vik som spelade schack och läste böcker om idéhistoria på lunchrasterna.

I en exceptionell kris har Socialdemokraterna gjort vad de behövde göra.

Förstod allvaret i historien

Det belägrade verkställande utskottet gjorde det enda möjliga. Efter att Folksams VD Anders Sundström föll bort löste de frågan runt bordet. Stefan Löfven väljs i dag till ny partiordförande för Socialdemokraterna. Samma verkställande utskott som förra veckan knöt sig i inre motsättningar, förstod allvaret i situationen och visade ledarskap. Carin Jämtin har varit imponerande.

Det kan svänga snabbt nu. Efter valet 2002 när Moderaterna kraschlandade på 15 procent satt vänsterdebattörer som Göran ­Greider och dundrade om att det där partiet aldrig mer skulle samla mer än tio procent. Sedan tog Fredrik Reinfeldt över.

Resten är historia.

Trots att svensk socialdemokrati har ­betett sig som en grupp försmådda barn har Reinfeldts regering just nu inte majoritet i opinionen. Det är väldigt anmärkningsvärt, och säger det mesta om potentialen för en ny svensk socialdemokrati.

För det är en sådan som Stefan Löfven måste bygga upp.

Förstår han detta kommer Reinfeldt snabbt att få problem. Löfven är en av ytterst få personer i svensk politik med verklig trovärdighet i jobbfrågan. Reinfeldt pratar och försämrar villkor för sjuka och arbetslösa. Anders Borg har abstrakta modeller på sitt skrivbord som säger att det kanske går ihop i fantasivärlden. Men Stefan Löfven kan ­luta sig mot verklig erfarenhet.

Han har slutit krisavtal mitt under brinnade industrikris när Reinfeldt stod i Stockholm och pratade. Han var med och räddade industriavtalet när arbetsgivarna sa upp det. Och han har förhandlat fram lärlings­avtal för industrin. Det har ofta varit kontroversiella beslut. När det gäller erfarenhet och trovärdighet i frågor som rör tillväxt, globalisering och jobb kan Reinfeldt inte komma i närheten.

Bör klia sig i huvudet

För Fredrik Reinfeldt är näringslivet ett särintresse och den svenska modellen en slogan som Per Schlingmann en gång läste en intressant bok om.

Välkammade moderata pr-människor i randiga MQ-tröjor bör sätta igång och klia sig i huvudet.

Det kommer att bli svårt för Fredrik Reinfeldt att fortsätta hävda att det är han som vet hur verkligheten ser ut. Att moderat­ledaren har rest runt i landet med sex liv­vakter och två BMW-bilar och lyssnat på folk kommer inte smälla lika högt mot Stefan ­Löfven.

Och bara det är faktiskt en nystart.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN