Mejla

Eva Franchell

Filippa Reinfeldt bakar hellre kakor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Stockholmarna röstade fram ett sjukvårdslandstingsråd – men de fick en presidentfru.

Filippa Reinfeldt väljer sina medietillfällen med omsorg. Hon bakar mandelmusslor i röd klänning och litet förkläde. Hon erkänner fnittrande att hon inte utesluter ännu ett barn, fast först blir det nog en hundvalp.

Filippa lagar maten medan Fredrik ­diskar. Familjen som politisk signal. ­Filippa Reinfeldt är kvinnan som klär sig fin för att gå på Nobelbal hand i hand med sin man.

Vid sidan av familjen driver hon dock en helt annan verksamhet. Hon ansvarar för vården av två miljoner stockholmare. Det är en allt mer privatiserad verksamhet som hon själv ogärna pratar om. ­Filippa Reinfeldt har anställt ett särskilt biträdande sjukvårdslandstingsråd som ska ta allt obehag.

Trots den försiktighetsåtgärden står Filippa Reinfeldt just nu i centrum för debatten. Hon sålde ut ­Serafens vårdcentral för knappt 700 000 kronor. När de nya ägarna sålde den ­vidare för 20 miljoner, vägrade Filippa Reinfeldt att kommentera förlusten.

Röda korsets centrum för tortyrskadade hotas av nedläggning sedan Filippa Reinfeldt givit uppdraget till entreprenören WeMind, som inte har någon erfarenhet av traumatiserade patienter. Filippa Reinfeldt tiger.

När mammografiverksamheten i Skärholmen dömdes ut för att experterna ansåg att det ”inte var försvarbart” att fortsätta med verksamheten, då mörkade landstinget de dåliga undersökningsresultaten och lät Skärholmens kvinnor fortsätta att gå till den kritiserade privatmottagningen. Den gången sa Filippa Reinfeldt att mottagningen var patientsäker, men att de kvinnor som var oroliga kunde söka sig till någon annan mottagning.

Sedan drar hon sig undan. En presidentfru talar inte i onödan och ett ­moderat landstingsråd tycker att ­patienterna får klara sig bäst de kan.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell