Ledare

Annie Lööf festar – jobben försvinner

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

PÅ VÄG TILL DANSGOLVET Annie Lööf borde börja se på jobbet som näringsminister som en heltidssyssla.
PÅ VÄG TILL DANSGOLVET Annie Lööf borde börja se på jobbet som näringsminister som en heltidssyssla.

LEDARE

3 FEBRUARI 2012. Astra Zeneca

I går meddelade Astra Zeneca att läkemedelsforskningen i Södertälje kommer att läggas ner. Företaget tänker låta en ”virtuell” forskningsgrupp ta över neurovetenskapen.

I Södertälje mister över 1 000 människor sina jobb. Sverige förlorar en del av sin ställning som kunskapsnation inom läkemedelsindustrin.

”Ett dråpslag”, skriver Svenskt Näringsliv.

”En stor förlust”, säger Stockholms landshövding Chris Heister.

”En utmaning”, konstaterade forskningsminister Jan Björklund dämpat. Sedan lovade han att skicka sin företrädare Lars Leijonborg till undsättning. Han är inte känd som en näringspolitiker.

1 500 jobb ska bort

Det är inte konstigt att de fackliga ­företrädarna i Södertälje ­beskriver stämningen som chockad, besviken och arg.

I tisdags läckte stålföretagets Outokumpus framtidsplaner ut. Verksamheten ska samordnas med den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp. Drygt 1 500 jobb ska bort i koncernen.

Enligt planen ska kallvalsningen av stål koncentreras till Tyskland. I värsta fall blir det slutet för valsverken i Långs­hyttan och Torshälla. För svensk stål­industri betyder det nya problem.

Stora ord räcker inte

Läkemedel och stål är två starka grenar för svensk industri. Specialiserade, kunskaps- och kapitalintensiva. Nyckelord i en globaliserad ekonomi.

Men det är en styrka som måste förvaltas. Genom investeringar av ägarna. ­Genom ansvarsfullt fackligt handlande. Men också genom en politik som skapar förutsättningar för forskning, utveckling och produktion.

Det räcker inte med sänkta skatter och stora ord.

Det som verkligen – bortom Anders Borgs självgodhet – ­bygger Sverige starkt är skört. Det är ­därför vi behöver en aktiv närings­politik, inte för att konservera föråldrad produktion utan för att stärka det som är konkurrenskraftigt.

Det är ingen tillfällighet att Stefan Löfven valt att inleda sin partiledarbana med att tala om näringspolitik. Han har sett ­behoven.

Pratar om framtiden

Annie Lööf, näringsministern som tog jobbet för att hinna med sitt partiledarskap, talar i dag till partivännerna i Västerås. På en halvtimme ska hon berätta om ”Framtidens Sverige”.

I kväll blir det middag med dans.

Frågan är om den framtid centerledaren tänker sig inkluderar en stark svensk industri?

I så fall är det nog dags att närings­ministern lyssnar till de samstämmiga kraven på politiska åtgärder. Och att hon börjar betrakta näringsminister­jobbet som ett heltidsarbete för att ­skapa ­bättre förutsättningar för svensk industri.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!