Karin Pettersson

Borg en dålig sosse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Orden liksom skavde i Anders Borgs mun. ”Vi ska investera Sverige ur krisen”, sa finansministern. Och skruvade på sig.

I dag samlade finansministern till pressträff. Det är dags för investeringar. I höst kommer förslag om mer resurser till infrastruktur, till forskning och kanske även sänkt bolagsskatt.

Han försökte låta som en socialdemokrat. Men han var inte ett dugg övertygande.

I trots mot de flesta ekonomers rekommendationer har Anders Borg under krisen fört en åtstramande finanspolitik. Det har gjort att arbetslösheten varit onödigt hög, och att Sverige missat goda tillfällen att göra nödvändiga investeringar – i tåg, bostäder, i utbildningssystemet.

I dag försökte Borg förklara sin omvändelse med att konjunkturläget är rätt. Ett ytterst ihåligt argument. Om Borg verkligen velat mildra effekterna av krisen, hade det varit mycket bättre om förslagen hade kommit förra året.

I själva verket är Borgs nyvunna investeringsiver en fråga om politisk taktik. Regeringens handlingsförlamning och idélöshet har börjat straffa sig hos väljarna och alliansen har ett desperat behov av att återta initiativet.

Frågan är bara denna: om analysen är att väljarna vill ha S-politik – varför skulle de då välja att rösta på en misslyckad Alliansregering en gång till?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN