Mejla

Ingvar Persson

Lobbyisterna blir allt mer desperata

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Dagens Samhälle är en tidning som vänder sig till ”beslutsfattare på den offentliga marknaden”. Tidningen ges ut av ett fristående redaktionellt bolag under SKL, Sveriges kommuner och lansting.

Det ger den ett slags halvofficiell ställning i den kommunala världen.

Under sin chefredaktör och vd Mats Edman har Dagens Samhälle dessutom blivit kamporgan för riskkapitalisters och privata vårdkoncerners rätt att göra vinst på gamla och sjuka. Just nu gör det LO, och i synnerhet organisationens vice ordförande Tobias Baudin, till tidningens röda skynke.

I det senaste numret förklarar Edman att Baudin ”är en facklig patriark” som vill diktera villkoren för ”samtliga undersåtar”. Till skillnad från Stefan Löfven är han inte heller Metallare, utan kommer från Kommunal. Baudin har aldrig ”känt konkurrenstrycket inpå bara huden”.

Och orsaken till detta utbrott i kommunernas halvofficiella organ?

Baudin har i en intervju upprepat LO-kongressens beslut från försommaren, att välfärden ska organiseras utan privata vinstintressen.

Edmans försök till analys är förstås helt uppåt väggarna. Det är tio år sedan Kommunalarbetareförbundet ställde sig bakom privata huvudmän i välfärden, och det finns många med erfarenhet från industrin som ifrågasätter privatiseringens avarter.

Kritiken mot spekulation och vinstmaximering i välfärden handlar inte om att känna ”konkurrenstrycket inpå bara huden”. Den utgår från berättelser om vanvård, och om hur skattepengar som skulle gå till omsorg i stället blir skattefria övervinster.

Sådant påverkar LO:s kongressombud och den svenska opinionen.

Edmans utbrott i Dagens Samhälle är en illustration till hur lobbyister och betalade opinionsbildare blir allt mer desperata i sina försök att försvara rätten att spekulera i gamlas och sjukas behov.

Och ett publicistiskt haveri, naturligtvis.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson