Mejla

Eva Franchell

En enfaldig valrörelse gynnar bara Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om ett år är det val till EU-parlamentet. Några månader senare är det val till riksdagen.

Valrörelsen börjar dra i gång och det märks. Partiledarna cirklar runt regeringsfrågan.

Vem ska regera med vem?

I dag kan Aftonbladet avslöja att Jan Björklund varit på besök hos Stefan Löfven. De diskuterade skolan, men ­givetvis kände de också på varandra. Kanske skulle de kunna regera till­sammans i en blocköverskridande ­regering?

Miljöpartiet finns givetvis redan med i Stefan Löfvens tänkta regering. ­Gustav Fridolin har i varje fall slagit fast att han kommer att sitta i nästa ­regering och att döma av opinions­läget kommer den att ledas av Stefan Löfven.

Parbildningen har redan börjat. Det är lite som en realitysåpa, vilka åker ut och vilka vinner tävlingen?

LO-ordföranden Karl-Petter ­Thorwaldsson kastar in Centerpartiet i leken. Det kan tyckas märkligt med tanke på Centerns fackföreningsfientliga profil, men han vill väl bara skaka om lite i Alliansregeringen.

Med en arbetslöshet på 8,7 procent kan man tycka att jobben vore en viktigare valfråga. ­Risken är stor att leken tar överhand och får allt utrymme i medierna. Att vi slutar ­diskutera politik och börjar jämföra personer.

Då skulle Fredrik Reinfeldt slippa alla obehagliga frågor om arbetslöshet, ­usla skolresultat och brist på sjukhussängar. En valrörelse utan politik ­skulle dessutom gynna Jimmie Åkesson, en politiker som bara har enfald­iga svar på komplicerade frågor.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN