Argentina röstar för fler söndertrasade livmödrar

”De rika gör abort, de fattiga dör” står skrivet på en demonstrants rygg.

I går var Mynttorget i Stockholm grönt. Klargröna sjalar, tröjor, grönt läppstift och gröna ballonger varvades med Argentinas ljusblåvita flagga. I påvens hemland har det gröna blivit symbolen för laglig abort. De som klätt sig i färgen hoppas på en förändring i landet där abort är nästan helt förbjudet.

Senaten stoppade legalisering

I våras röstade Argentinas parlament igenom en legalisering av abort fram till graviditetens 14:e vecka. Men för att få lagen till verklighet krävdes även senatens godkännande. Tidigt i morse blev det klart att senatorerna sagt nej efter 16 timmars debatt. Abort är fortsatt förbjudet.

En sak vet vi säkert: kvinnor gör abort, oavsett om det är lagligt eller inte. Finns inga säkra alternativ, hittar den desperata andra sätt att inte behöva föda barn mot sin vilja. I Argentina frodas hemliga kliniker som tar ordentligt betalt för sina farliga ingrepp.

De senaste fem åren har 47 063 kvinnor i Argentina kommit in till sjukhus med skador de fått av osäkra aborter. 252 av dem har dött.

Gynekologens skräck

Cecilia Ousset är läkare, gynekolog och katolik. Hon berättar på Facebook om alla gånger hon i jobbet behövt avsluta livsfarliga aborter påbörjade hemma. Kvinnor kom in till sjukhuset med söndertrasade tarmar och livmödrar. De hade använt stickor, galgar och farliga läkemedel. Många hade feber och luktade av förruttnelse. Under sitt värsta skift tog Ousset emot 18 sådana kvinnor.

Abort kan ge fängelse i Argentina. Den som överlevt sitt abortförsök riskerar att lämna sjukhuset med ett åtal mot sig. Det gör förstås att färre vågar söka vård. Cecilia Ousset berättar om kvinnor som spenderat sina sista minuter i livet med en polis hängande över sig och en ficklampa riktad mot ansiktet i ett förhör - "vem gjorde din abort?!".

Stor feministisk debatt

Att drömmen om laglig abort slocknade i senaten i dag är framför allt fattiga kvinnors förlust. Förbudet straffar den som inte har ordentlig tillgång till sexualundervisning och preventivmedel.

Men förhoppningsvis är bakslaget tillfälligt. Resultatet i senaten var jämnt - 38 röstade mot abort, 31 för och två avstod. Argentina går i rätt riktning. Sedan 2010 är samkönade äktenskap tillåtna, och rörelsen för laglig abort har väckt en större feministisk debatt.

Ex-presidenten stöttar

Den före detta presidenten Cristina Fernández de Kirchner var emot abort under sin tid vid makten. Men under gårdagens debatt i senaten visade hon att hon ändrat sig och röstade för en legalisering.

– De som fick mig att ändra mig var de tusentals tjejer som tog sig ut på gatorna och protesterade. Den här lagen kommer inte gå igenom i kväll, men jag vill säga till alla att om det inte sker i år, sker det nästa år eller året efter det, sa Cristina Fernández de Kirchner till senaten.

Det är en tidsfråga innan abort blir lagligt även i Argentina. Inga fler ska behöva dö av osäkra ingrepp. Eller som det uttrycktes genom megafonen på Mynttorget: sexualundervisning för att kunna välja, preventivmedel för att inte behöva abortera, abort för att inte dö.