Mejla

Daniel Swedin

Med brexit är det slut på tysklikören

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I veckan berättades det att den brittiska pub- och restaurangkedjan Wetherspoons kommer att sluta sälja Jägermeister.

Varför? Kedjans ägare Tim Martin är väldigt för ett brittiskt EU-utträde och tycker inte att hans kunder bör dricka tysk likör när det finns likör från Storbritannien och länder utanför EU.
– Folk pratar om att Storbritannien kör ut för en klippkant om vi lämnar EU utan en överenskommelse.

Det finns ingen klippkant, bara solbelysta kullar bortom EU:s protektionism, kvoter och avgifter, har Martin sagt i ett pressmeddelande.

I går eftermiddag samlades EU:s ledare i österrikiska Salzburg för ett informellt möte där man ska diskutera det brittiska utträdet ur EU och migrationspolitiken. Den brittiska premiärministern Theresa May talade vid middagen och uppmanade EU-ledarna att inta en mer kompromissvillig hållning gentemot henne. Hon hävdar att britternas position mjuknat och att hennes plan - fri handel för varor, stoppad fri rörlighet för människor - är det enda alternativet till den ekonomiska katastrof som en brexit utan något avtal om framtida relationer vore.

EU:s ledare är inte lika imponerade. Några nya svar på knäckfrågan – hur man ska undvika en hård gräns mellan Nordirland och Irland har egentligen inte kommit.

– Det finns kanske lite hopp, men tiden rinner ut, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i går.

Så stapplar Storbritannien vidare mot klippkanten. Enligt finansminister Philip Hammond skulle brittiska BNP växa uppåt 10 procentenheter långsammare om man lämnar unionen utan avtal. Bank of England-chefen Mark Carney spår att huspriserna kommer falla med en tredjedel.

Ändå marscherar de brittiska brexitförespråkarna, möjligen berusade på inhemsk likör, vidare med käcka utrop om att de bara lyder folkets vilja.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Fega män går gärna ur EU

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit

Mark Carney

Storbritannien

Philip Hammond

Theresa May

Bank of England