Helle Klein

Det är nog nu – bojkotta Israel!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Röda Korsets ambulanser beskjuts, FN:s skolor bombas och i lördags totalförstördes en sjukvårdsklinik som Svenska kyrkan driver.

Kriget i Gaza är inne på sin tredje vecka. Trots säkerhets­rådets resolution om omedelbart eldupphör och tillbakadragande av israelisk militär fortsätter den sanslösa massakern. Israel har låtit meddela gazaborna via flygblad att offensiven trappas upp och att de ska ta skydd.

Var då? I Gaza trängs 1,5 miljoner människor på en yta som motsvarar en fjärdedel av Öland. Flygbladscynismen är vämjelig.

Bilderna av söndersprängda hus och lemlästade kvinnor och barn har fått omvärlden att reagera starkt. I helgen genomfördes stora demonstrationer. Vi var tiotusen personer på Sergels torg – den största palestina­demonstrationen någonsin i Sverige.

I Immanuelskyrkan höll ­Amnesty, Diakonia, Rädda barnen, Kvinna till kvinna och Röda Korset en manifestation för offren i Gaza. Förre folkpartiledaren Bengt Westerberg konstaterade att även om det känns hopplöst kan vi i det lilla bidra till fred och utveckling.

Han tog som exempel den apelsinbojkott som startade i skolorna i Södertälje som ett sätt att bekämpa apartheidregimen i Sydafrika.

Allt fler talar nu om behovet av att sätta hårdare tryck mot Israel. EU:s generösa handelsavtal måste suspenderas. Redan före årsskiftet krävde de brittiska ­liberalerna detta.

Svenska socialdemokraterna röstade för handelsavtalet i EU-nämnden men i fredags korrigerade tack och lov det verkställande utskottet den pinsamma Mellanösternpolitiken. Nu finns en gemensam hållning från oppositionspartierna och all anledning att ställa krav på regeringen.

Sverige bör driva på EU att kräva av Israel att kriget mot Gaza genast upphör, att internationell rätt respekteras samt att blockaden av Gaza och ockupationen av Västbanken hävs.

”Situationen i Mellanöstern skiljer sig inte från andra krigssituationer där krigsbrott utretts och de skyldiga ställts till svars vid krigsförbrytartribunalen i Haag, menade FN:s förre rättschef Hans Corell vid manifestationen i Immanuelskyrkan.

Det var befriande att höra Corells tydlighet om brotten mot folkrätten och om grundorsaken till det vi nu bevittnar i Gaza, nämligen över 40 års israelisk ockupation.

–?Gaza var redan ­före kriget ett stort utomhusfängelse, konstaterade miljöpartiets Peter Eriksson.

Historieskrivningen är viktig. Talet om Israels ”oproportionerliga våld” är förrädiskt och tolkar situationen utifrån krigets logik. Det är inte proportion som är problemet utan ockupation.

Hamas raketer är förstås oförsvarliga men inte obegripliga. Åratal av förtryck, illegala bosättningar, murbyggeri och våldsutövning från Israels sida har ökat desperationen bland palestinierna. Västvärldens bojkott av Hamas-regeringen försvårade också för de moderata krafterna som ville bort från våldets väg. Våld föder som bekant bara våld.

Det är nog nu. Världssamfundet måste göra som det till slut gjorde i Sydafrika-frågan: inleda ekonomiska sanktioner och avbryta allt militärt samarbete med Israel.

Vid nästa palestinademonstration hoppas jag att fackföreningarna, de politiska partierna, kyrkorna, bildningsförbunden samt freds- och kvinnorörelsen sluter upp. Dags att bilda Isik – Isolera Israel-kommittén.

Folket i Gaza men också alla de israeler som vill leva i fred med palestinierna behöver vårt stöd.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN