ÅSIKT

Oppositionen försökte inte ens visa sig enig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Lars Ohly hade fått ladda själv

13 oktober 2008. Veckans politiska debattmaraton inleddes i går i SVT:s Agenda. Efter en ovanligt dramatisk period med finanskris, Volvovarsel och oklarheter kring vem socialdemokraterna vill bilda regering med radade partiledarna upp sig i studion.

På ena sidan en borgerlig regering fast besluten att uppvisa enighet. På andra sidan en opposition som inte ens försökte. Mona Sahlin och Maria Wetterstrand hade förberett sig tillsammans. Lars Ohly hade fått ladda själv. Debatten, och de mycket rimliga frågor som ställdes om regeringsfrågan, visade att oppositionens arbete med att formera ett regeringsalternativ som även inkluderar vänsterpartiet måste ta fart.

Inga förändringar trots varsel

Debatten inleddes med frågan om Volvos varsel. Beskedet från regeringen var att man inte är beredd att vidta några åtgärder utöver det man beslutat om i höstens budget. Fredrik Reinfeldt talade förvånande nog om företagens ansvar och sa att ”nu ska den svenska modellen visa att den fungerar”. I Reinfeldts begreppsvärld betyder det tydligen att regeringen lutar sig tillbaka och ser på när tusentals människor förlorar jobbet.

–?Lär dig vad den svenska modellen är, svarade Mona Sahlin.

–?Ni är inte ansvariga för den finansiella oron och ni är inte ansvariga för lågkonjunkturen. Men ni är ansvariga för att en halv miljon människor har lämnat a-kassan, sa Maria Wetterstrand.

Ingen beredd att ompröva

Trots att finanskrisen får världsekonomin att störtdyka och lågkonjunkturen nu på allvar nått Sverige innehöll debatten få överraskningar. Varken regeringen eller oppositionspartierna tycks vara beredd att ompröva sin politik till följd av den ekonomiska oron. Det står också klart att det inte blir några blocköverskridande överenskommelser för att möta finanskrisen, som socialdemokraterna efterlyst.

På frågan om hur regeringen möter lågkonjunkturen upprepade Fredrik Reinfeldt att man fört en politik för att det ska löna sig att arbeta.

–?Vad hjälper det metallaren som förlorar jobbet på Volvo att de som jobbar kvar får sänkt skatt? frågade Mona Sahlin.

Mona bet tillbaka

Jan Björklunds bidrag till diskussionen om Volvos varsel var att beskriva miljöpartiet som ett hot mot hela fordonsindustrin.

–?En chockskattehöjning på bilism, är det det som ska rädda Volvo?

Men kvällens riktiga lågvattenmärke stod Maud Olofsson för, när hon anklagade socialdemokraterna för att vara ekonomiskt oansvariga i sin skuggbudget.

–?Ni spräcker utgiftstaken med 35 miljarder!

Det fick Mona Sahlin att bita tillbaka.

–?Det du säger är fullkomligt fel. Vårt utgiftstak är högre eftersom vi har större intäkter än er i vår budget. Du borde gå hem och läsa på, du är oseriös.

JJ

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik