Mejla

Susanna Kierkegaard

De ljög och fuskade – ändå vann de allt

Brexitkampanjen var inte helt ren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Benedict Cumberbatch spelar Dominic Cummings, i filmen Brexit – The Uncivil War, från streamingtjänsten HBO.
Foto: HBO Nordic
Benedict Cumberbatch spelar Dominic Cummings, i filmen Brexit – The Uncivil War, från streamingtjänsten HBO.

Aldrig trodde jag att jag skulle somna med Boris Johnson på näthinnan och ett leende på läpparna. Men så såg jag Brexit – The Uncivil War.

Alla karaktärer i HBO-filmen finns på riktigt. Londons före detta borgmästare, brexitkampanjens omslagspojke och numera avgångne utrikesministern Boris Johnson ser lika speciell ut i filmen som i verkligheten. Det syns att skådisen har på sig en peruk, men så ser också Johnsons verkliga hår ut som en peruk.

Foto: Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Boris Johnson

Vulgär, men iklädd dyra kritstrecksränder

Högerpopulistiska UKIP:s dåvarande ledare Nigel Farage porträtteras otroligt träffande. Gubben garvar så att ögonen blir små springor och tänderna står rätt ut. Umgås med miljardärer vars hattar flyger av när han anländer till trädgårdsfesten med helikopter. Vulgär, men iklädd dyra kritstrecksränder.

Okända hjärnan bakom brexit

Benedict Cumberbatch, med höga kindben, tunt hår och iklädd ful t-tröja, spelar huvudrollen och hjärnan bakom brexitkampanjen. Dominic Cummings vann folkomröstningen om brexit.

Men Brexitkampanjen var inte helt ren. Den bröt mot brittiska vallagar om finansiering. De ljög, manipulerade siffror, samlade in bisarra mängder data om privatpersoner och använde den för att rikta annonser i sociala medier på ett sätt som aldrig gjorts förut.

Och? Brexit betyder brexit, säger premiärminister Theresa May. Folkomröstat och klart. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger – inlindat – samma sak.

LÄS VIDARE

Förlorar omröstningen i dag

Alla håller med varandra, men ingen är nöjd. Premiärminister May förlorar nog den viktiga omröstningen i brittiska parlamentet i dag. Avtalet hon förhandlat fram med EU kommer med största sannolikhet röstas ner.

Vad som händer sen avgörs av hur många från Mays egna konservativa parti som röstar emot hennes avtal. Är de över hundra lär hon behöva avgå. Blir det nyval efter det kan det vara den skäggiga socialisten Corbyn som dyker upp på förhandlingsmöte i Bryssel nästa gång.

Är de konservativa mer vänligt inställda, säg att kanske 50 av totalt 317 röstar emot hennes avtal, så kan hon sitta kvar. Men då är det bråttom – efter tre arbetsdagar, alltså till måndag den 21 januari, måste hon presentera ett nytt avtal för parlamentet.

Tre alternativ kvar

Klarar hon inte det återstår tre alternativ.

  1. Lämna EU utan ett avtal.

  2. Ångra brexit.

  3. Be EU om en förlängning av förhandlingsperioden.

Alla alternativ är förstås dåliga för Storbritannien. Antingen sumpar de ekonomin eller prestigen. I nuläget lutar det väl åt nummer tre.

Brexit – The Uncivil War är en film. Men den är baserad på verkligheten. De som röstade för brexit, röstade för en lögn. Jag väntar på ett Labour som vågar säga att brexit var ett misstag.

Inte ens Boris Johnson tycker att det är kul längre.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.