ÅSIKT

Nu kan inte partierna huka om EU längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det är slut på tankepausen om det nya EU-fördraget. Det sa Angela Merkel när hon i går i Europaparlamentet presenterade sitt program för det kommande halvåret i EU.

För Sverige betyder det att regeringen och socialdemokraterna inte längre kan huka i frågan.

Angela Merkel växte upp i Östtyskland. I 35 år såg hon EU från utsidan. Sedan föll muren.

I dag är hon Tysklands förbundskansler och EU:s ordförande. Hon är världens mäktigaste kvinna.

Merkel har stora ambitioner för EU. Under hennes ledarskap ska EU enas om en ny gemensam energipolitik, ta ledningen i kampen mot klimathotet, både vara tuff mot och sluta nytt samarbetsavtal med Putins Ryssland.

Kosovo, Mellanöstern, Iran, Afrika och toppmöte med USA är andra ämnen på agendan.

Knepigast blir nog ändå det konstitutionella fördraget. Merkels tidsplan är att det ska vara på plats före valet till Europaparlamentet sommaren 2009.

Ni kanske kommer ihåg förutsättningarna. Det nya utvidgade EU anses behöva ett nytt fördrag för att fungera effektivt och kunna fatta beslut.

Alla 27 medlemsländer måste dock vara överens för att det ska bli något. Det beror på att EU är och förblir en union av självständiga stater.

I dagsläget har 18 länder sagt ja till det förslag som regeringarna kom överens om sommaren 2004. Två – Frankrike och Nederländerna – har sagt nej i folkomröstningar. Resten avvaktar.

I ett och ett halvt år har frågan legat på is. EU:s politiker tog en ”tankepaus”. Det blev en talande tystnad.

Till dem som var snabbast att lägga frågan åt sidan hörde vår dåvarande socialdemokratiska regering. Även den borgerliga alliansen var lättad över att slippa frågan. Riksdagsbehandlingen sköts upp trots att det fanns en stor majoritet för förslaget.

I höstens val var båda sidor tysta. Små pip hördes dock från nejpartierna v och mp.

Tigandet i valet bäddar för en svekdebatt. Nu måste både regeringen och oppositionen bekänna färg.

Vi har rätt att veta vilken linje statsminister Fredrik Reinfeldt tänker driva i de ”förtroliga samtal” han och de andra regeringscheferna ska ha med den tyska förbundskanslern.

Hittills har regeringen sagt att man inte kan ta ställning förrän man vet vad som kommer ut ur processen. Andra ska tydligen göra jobbet.

Är det den aktiva Europapolitik som regeringen talar om? Och var finns öppenheten?

Socialdemokraterna är inte mycket bättre. Under regeringstiden sköttes EU-politiken från regeringskansliet.

Partiet har varit pinsamt passivt, den egna gruppen i Europaparlamentet har sidsteppats och nu är villrådigheten stor. Detta blir något för EU-vännen Mona Sahlin att ta tag i.

Det är värt att påminna om att nästa gång partierna möter väljarna är i Europavalet 2009.

Tommy Svensson