ÅSIKT

Liberaler har ingen ryggrad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Roland Weihrauch / TT / NTB Scanpix
Alliansen öppnade i torsdags för att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott. Eftersom C och L inledningsvis försvarade beslutet är frågan om de – likt bläckfiskar – saknar ryggrad?

Blötdjur består huvudsakligen av mjukvävnad utan utvändigt eller invändigt skelett. De saknar således ryggrad. Därför har det skämtats en del om blötdjuren i sociala medier det senaste dygnet. Varför? För att de lett tankarna till Liberalerna och Centerpartiet.

I torsdags gick alliansen ut med ett gemensamt besked om att de öppnar upp för att ge Sverigedemokraterna ordförandeposter i riksdagens utskott. Förvirring uppstod direkt, inte minst bland de borgerliga partiernas egna förtroendevalda. C och L har ju tidigare lovat att inte under några omständigheter ge SD makt eller inflytande.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson gick omedelbart ut och dementerade alliansbeskedet på Facebook, men uppdaterade sedan snabbt inlägget och meddelade att hon inte visste vad som gällde längre. De liberala och centerpartistiska ungdoms- och studentförbunden var rasande.

Kan avgöra omröstningar

Centerpartiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen Anders W. Jonsson fick till slut uppdraget att försvara allianshållningen. Han hävdade bestämt att SD inte ges makt av ordförandeposter.
Det är lite förbryllande. Ordföranden planerar ju utskottets verksamhet och samverkan med regeringen. Ordföranden har utslagsröst om omröstningar slutar oavgjorda. Ordföranden representerar utskottet i andra länder och agerar därmed fönster mot omvärlden. Att vara ordförande innebär en viktig plattform för opinionsbildning.
Det är svårt att tänka sig att Anders W. Jonsson inte vet om detta.

Kvävd liberalism

Varför satte sig de liberala partierna i en sådan sits? De pratar ju ofta om höstens val som ett mellan principiella värderingar där ett öppet samhälle står mot ett nationalistiskt och mer auktoritärt.
”Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet. De ska veta: deras pappa kommer aldrig medverka till att SD får makt i vårt land”, sa Jan Björklund under Järvaveckan 2017.

Så sent som i torsdags publicerades en debattartikel av Annie Lööf med rubriken ”Nu står striden mellan oss och populisterna”. Hur detta rimmar med att sedan ge populisterna ökat inflytande i riksdagsutskotten är en gåta. Allianskopplet håller på att kväva svensk liberalism, det står nog klart får många efter gårdagen.

De båda partiledarna backade till slut och meddelade att frågan om ordförandeposter till SD var död. "När Socialdemokraterna så tydligt säger nej, så är frågan inte längre aktuell", twittrade Björklund.

Sveriges liberala väljare måste vara stolta.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM