ÅSIKT

Den som har något att förlora är farlig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson
LEDARE

Vad är ett arbete? “En verksamhet på vilken en människa bygger sin försörjning”, svarar Nationalencyklopedin. Men arbetet tillfredsställer ofta andra behov: Känslan av ett sammanhang och av att man faktiskt behövs. Av att det man gör - kör ut post, lär barnen att räkna, bygger bilar - är viktigt.
Om man riskerar att bli av med jobbet så oroas man inte bara för hur man ska klara sig rent ekonomiskt. Arbetslöshet innebär också förlorad status och ett förlorat socialt sammanhang.

Att bli av med jobbet kostar

I en ny rapport från TCO:s tankesmedja Futurion är det här man söker man drivkrafterna bakom högerpopulismens framgångar.
Vi vet sedan tidigare upplevelsen av sänkt social status har ett direkt samband med stödet för högerpopulistiska partier.
Vi vet att relativt högavlönade arbetar- och tjänstemannajobb med små utbildningskrav blivit färre. Vi vet att automatiseringen förändrar arbetets innehåll och gör så att jobb försvinner. Vi vet också att när klyftorna växer har den stora majoriteten i ett samhälle mer att förlora än de hade tidigare. Att bli av med sitt jobb i dag har ett mycket högre pris, fallet blir längre och samhällets skyddsnät fungerar sämre.

Och, visar Futurion, det är just denna oro som är den tydligaste förklaringen internationellt till varför stödet för högerpopulister har ökat.
Människors missnöje över ökad ojämlikhet och otrygghet leder inte längre till att vänstern vinner. Särskilt inte när politiska motsättningar redan tycks avgjorda på börsen eller i Bryssel, och de gamla arbetarpartierna talar mer om global rättvisa än inrikes omfördelningspolitik. Kritiken mot invandringen får sin sprängkraft i bristen på andra stridsfrågor.
Ur ett svenskt perspektiv har nationalekonomen Sirus Dehdari tittat på antalet varsel om uppsägning och hur mycket Sverigedemokraternas ökade i olika valdistrikt.

Fel att bara bekräfta oron

Dehdari menar att 31 procent av partiets ökning kan förklaras med lagda varsel. Särskilt stark är effekten i bostadsområden där det bor många okvalificerade arbetare som har invandrat.
Självklart har migrationspolitiken betydelse för högerextremismens framgångar, men mycket tyder på att det är människors oro över framtiden på jobbet som utlöst den invandringskritiska våg de rider på. Futurion finner ingen annan faktor som är lika betydande.

Det kan man inte möta genom att bara bekräfta den nyväckta opinionen.

Vill vi mota tillbaka högerextremismen så måste väljarna erbjudas trygghet på arbetet, fungerande omställningssystem, en känsla av att makthavarna är lojala och ett löfte om att det växande välståndet ska fördelas rättvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

TCO

Välfärd