Fanny Jönsson

Busch vill skydda VD:ar med sitt hemliga elstöd

Vi har rätt att veta vem som får ta del av miljarderna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför vill Busch hemlighålla miljardärers elräkningar?
Varför vill Busch hemlighålla miljardärers elräkningar?

Länge var KD:s viktigaste fråga biståndsmålet eller sjukvården. Men nu har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) en ny hjärtefråga.

Att låta miljardärers elräkningar förbli anonyma.

Åtminstone verkar så när man följer regeringens kamp för att få sekretessbelägga vilka i Sverige som ska få tillgång till – det väldigt försenade – elstödet.

Men det är svårt att förstå varför det ska hållas hemligt.

Hotar demokratin

Lagrådet har gett regeringen skarp kritik för att vilja sekretessbelägga stödet. Rådet menar att svenskens rätt att ta del av allmänna handlingar är en av grundpelarna i den svenska demokratin.

Dessutom menar de att den korta remisstid de fått av regeringen – cirka åtta dagar – är alldeles för kort med tanke på att regeringen vill göra undantag från en svensk grundlag som är en hörnsten i demokratin.

Kritiken från Lagrådet är ingenting regeringen måste följa. Däremot är det inte något Kristersson och Busch bör ta lätt på. Lagrådet finns till för att granska att nya lagförslag är rättsäkra och inte strider mot Sveriges grundlagar.

Och nu säger de att anonymisera elstödet gör det.

Svårare att granska miljardärer

Trots att vi har en regering som är proppfylld med jurister, vill de ändå gå vidare med lagförslaget. Busch svarar med att den enskilda individens elförbrukning inte bör vara offentlig, eftersom den annars inte är det.

Det är i vanlig ordning, när det kommer till Buschs uttalande, en sanning med modifikation.

Lagrådet menar att de uppgifterna på sätt och vis redan är offentliga, eftersom man via Boverket i dag kan begära ut byggnaders energiförbrukning. Är du kund hos ett kommunalt elnätsföretag går det också att begära ut uppgifter om en persons elförbrukning.

Det sistnämnda är något som Expressen gjorde i november. Genom att begära ut en lista över de hundra största elförbrukarna hos nätägare i Göteborg, Stockholm och Skåne kunde tidningen visa hur några av Sveriges absolut rikaste personer kan få tiotusentals kronor i elstöd. För att värma upp swimmingpooler och sommarstugor – medan Norrland fick vara utan.

Inte synd om de rika

En sådan granskning blir svårare att göra om regeringen vill hålla det hemligt vem som får elstöd framöver, även om Norrland nu inkluderas i beräkningarna.

Trots att det är jobbigt för miljardärer och kändisar att få sitt stöd publicerat i dagstidningarna, är det viktigt att dessa uppgifter förblir offentliga. Dels för att det är så journalister kan granska hur myndighetens beslut faller ut i praktiken, men också för att stödet finansieras med hjälp av våra offentliga medel.

Då har vi som medborgare rätt att veta om våra skattemedel går till att finansiera Stena Lines VD eller en ensamstående mamma som inte vet hur hon ska betala hyran nästa månad.

Varför Busch tycker de uppgifterna är så känsliga är något man kan klura på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.