ÅSIKT

Muslimska och kristna konstigheter är lika konstiga i skolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Stoppa religiösa friskolor, Löfven.
LEDARE

Jag känner en snubbe som tror att jungfru Maria födde barnet Jesus för cirka 2017 år sedan. Alltså bokstavligt talat. Inte metaforiskt. I hans tro ingår att Maria faktiskt var oskuld när hon födde barn.

De flesta känner nog någon religiös fanatiker. Men det uppfattas inte särskilt konstigt, eller? Jag tycker att han är koko i kokosnöten men anser förstås att han får tro som han vill, det är harmlöst.

Då är hans motstånd mot hbtq-rättigheter och feminism ett större problem. Liksom hans illa dolda islamofobi.

Samtidigt, det måste jag medge när jag tittar ner i min själs mörker, har jag lite enklare att acceptera kristna vita mäns religiösa konstigheter än muslimska mörka mäns religiösa konstigheter. Det är ett arvedels-bigotteri jag delar med många.

Men, jag har aldrig någonsin accepterat att den typen av religiösa fanatiker driver skolor.

Men det har pågått.

Det är inte klokt.

Hur många barn har tagit skada? Det har varit otaliga skräckskildringar i tv och tidningar. Eleven som tvingades se en chockerande abortfilm och lärdes att homosexualitet gick att ”bota” med förbön är ett känt exempel bland många.

Nu är äntligen förändring på gång. ”Kalla faktas” utmärkta reportage förra veckan blev sannolikt droppen som fick den religösa bägaren att rinna över.

TV4 visade hur den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby delar upp pojkar och flickor när de åker buss. Egentligen inte märkvärdigt, det händer i många svenska skolor för att hålla ordning på stökiga pojkar, men det räckte för ramaskri.

Inställningen föreföll ingå i ett religiöst mönster. Resten av ”Kalla fakta” visade kontexten, i synnerhet självutnämnda ”moralpoliser” som trakasserar kvinnor enligt välkända patriarkala mönster. Religiösa fanatiker som bör lagföras och omedelbart lära sig att vi lever i ett sekulärt samhälle.

Men lever vi i ett sekulärt samhälle? Nej, vi gör ju inte det så länge vi har skolplikt och tillåter religiösa friskolor. Att stoppa dem bör vara en del av det stora integrationsprojektet. Här lever vi sida vid sida, uppblandade, alla sorter, inte i särskilda enklaver med särskilda regler.

Religion får man pyssla med på fritiden.

▪▪

Att staten så länge tillåtit skattefinansierad hjärntvätt beror på att den kristna högern inte tycker att kristna konstigheter är konstiga. Uppenbarligen har Socialdemokraterna delat den uppfattningen. När den enda rimliga hållningen är att kristna konstigheter och muslimska konstigheter är precis lika konstiga inom skolans dörrar.

Nu verkar S, detta märkligt smygliberala parti som låtit borgerligheten få igenom både vinstdrivande friskolor och religiösa friskolor, svänga. ”Svensk skola ska vara fri från religiösa inslag”, sa civilminister Ardalan Shekarabi efter internt tryck inför S-kongressen. I helgen sa partiledare Stefan Löfven detsamma.

Bra. Men se till att det också händer, statsministern.

Inget barn ska behöva placeras i en skola av en förälder som anser att förbön kan ”bota” homosexualitet, eller att flickor och pojkar är värda olika platser i bussen.

Moralpolisernas ungar är värda att få gå i en helt vanlig, trist och präktig svensk skola.

ARTIKELN HANDLAR OM