Mejla

Eva Franchell

På Värmdö tvingas de gamla bo i containrar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett ovärdigt boende.
Ett ovärdigt boende.

LEDARE

I välmående Värmdö kommun bor pensionärer i containrar. Mer än hälften av de gamla på Gustavsgården riskerar undernäring.
Dementa får lugnande mediciner i stället för omvårdnad och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska kan inte längre garantera patientsäkerheten på Gustavsgården.
Värmdöalliansen föredrog att sänka skatten i stället för att satsa på de äldre.

Drömmen om privata lösningar har drivit den borgerliga kommunledningen och resultatet har framför allt drabbat de gamla på äldreboendet i Gustavsberg.
Allt började med en renovering. Tidningen Nacka Värmdö Posten redogör i detalj för alla turer i den förfärliga ombyggnaden.

Dumpa problemet

Politikerna i Värmdö visste att Gustavsgården dömts ut av Arbetsmiljöverket redan 2014. Ändå gjorde de ingenting, inte förrän Arbetsmiljöverket året därpå hotade med tre miljoner i vite.

Då försökte Värmdöalliansen desperat dumpa problemet på någon annan. De försökte helt enkelt sälja äldreboendet för att slippa de dyra renoveringskostnaderna, men ingen ville köpa.
Med kniven på strupen och alldeles för sent började kommunen renovera Gustavsgården och då gick allt överstyr. 15-talet gamla flyttades helt enkelt ut till isolerade containrar. Rummen saknade värmesystem och varmvatten. De gamla som brukade laga sin mat fick nu klara sig utan kök.

Plus tio grader

I januari var inomhustemperaturen i en container plus tio grader. En annan dag var det 35 grader varmt.
Det handlar alltså om de allra äldsta i kommunen. Det är ont om äldreomsorg i Värmdö, så till Gustavsgården kommer bara de som har störst behov av omsorg. Och de riktigt dementa, de som inte klarar ett år i container flyttas i stället runt i boendet medan renoveringen pågår. Ett äldre par bor kvar i en korridor som renoveras och får inte vara i sin lägenhet mellan 7 och 16 då byggarbetena pågår.
Kristdemokraten Jan Dolk är ordförande i vård- och omsorgsnämnden säger till Nacka Värmdö Posten att situationen är "obra". Vi förmodar att han menar att den inte är bra och än mer anmärkningsvärt är att hans Allians under pågående flyttkaos valde att sänka kommunalskatten.
Ännu mindre pengar till medborgarna, alltså.

Hälften undernärda

Krisen inom Värmdös äldreomsorg har också blivit en personalkris. Tio omsorgschefer har slutat, på Gustavsgården saknas personal. Fler än hälften av de 54 timanställda på boendet saknar vårdutbildning och vissa dagar har bara tre sjuksköterskor varit i tjänst trots att det bor 106 äldre på Gustavsgården.

De anställda orkar inte, de blir sjuka eller säger upp sig och det drabbar de gamla. På Gustavsgården är mer än hälften av de äldre undernärda eller så riskerar de undernäring. Oroliga dementa får lugnande läkemedel i stället för omvårdnad.

Det är en ovärdig behandling och den säger egentligen mer om de styrande i Värmdö. Ingen framförhållning och en naiv tro på att privatiseringar löser alla problem. Att dessutom placera gamla och sköra människor i containrar - man bara baxnar.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Värmdö

Gustavsberg

Äldrevård