ÅSIKT

Nu skakar marken under Björklund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
LEDARE

Victoria Kawesa från Feministiskt initiativ får ursäkta, för de flesta inleddes nog den nya politikerveckan i Järva utanför Stockholm på allvar när Liberalernas Jan Björklund talade i går. Lite orättvist uppfattas Björklund som sinnebilden av en tvättäkta politiker.

Han har funnits i offentligheten sedan innan Internets genomslag. Han älskar strålkastarna, och polemiken. Och han är utan konkurrens Sveriges snabbaste leverantör av oneliners.

Ändå - eller kanske just därför - omgärdas Björklund av frågor och problem. Låt oss ta de interna först.

Det tillhör ovanligheterna att en svensk partiledare öppet utmanas om ledarrollen, men just det har ju Björklund råkat ut för. Och sedan liberalernas Stockholmsavdelning i slutet av förra veckan vägrade att uttala sig i konflikten mellan honom och Birgitta Ohlsson skakar nog marken under Liberalernas ledare.

Björklunds verkliga problem är nog trots det inte missnöjda partikamrater, utan att den politiska verkligheten ställer krav. Närmast gäller det regeringens kommande budget och förslagen till ändrade skatteskalor, nya regler för småföretagen och flygskatt, till exempel.

Oppositionen ogillar allt det där. Frågan är bara vad den ska göra. Om detta är som bekant de forna allianspartierna inte överens. Och här gäller det att hänga med.
Först ville Kristdemokraterna - riksdagens minsta parti - ha en gemensam alliansbudget. Med Sverigedemokraternas hjälp skulle den kunna gå igenom.
Sedan bestämde sig Moderaterna för att haka på, trots risken för politiskt kaos, extraval och allt sådant.

Något kaos ville dock varken Liberaler eller Centerpartister medverka till. Däremot tyckte Centern att delar av budgeten kunde brytas ut, tvärs emot tankarna bakom dagen budgetprocess.

Det vill inte Liberalerna. De tycker att riksdagen ska uttala sig mot skatterna, och sedan avsätta finansministern om hon inte lyder. Och nu kan Kristdemokraterna - som drog i gång hela cirkusen - tänka sig att hjälpa till.

Rörigt?

Absolut, men det är inte det största problemet.

Den verkliga utmaningen för Björklund och de andra är fortfarande att svara på hur de ska undvika att dansa efter Jimmie Åkessons pipa, när de är beredda att göra sig beroende av hans röster.

ARTIKELN HANDLAR OM