ÅSIKT

Visa nazisterna att kärlek vinner över ondska

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440
Lämna inte Gotland, visa nazisterna att alla människor duger.
LEDARE

Städaren hade samlat ihop soppåsarna och gick mot containern utanför flyktingboendet. Särskilt en av påsarna var tung så han satte ner dem på marken och då exploderade allting. Han kände en oerhörd smärta och flög omkull. Kläderna tog eld, han slet av dem och försökte hasa sig därifrån.

Folk kom rusande mot den svårt skadade mannen vars ben just sprängts sönder. Någon tog ett skärp och försökte stoppa blödningen, sedan kom ambulansen.

Städaren vittnade

I dag vittnade den städare som skadades svårt i sprängattentatet vid ett flyktingboende i Göteborg i början av januari. Tre män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för de attentat som skakade Göteborg i vintras.
En av bomberna exploderade vid flyktingboendet i Västra Frölunda där städaren gjorde sin första arbetsdag.
Med svåra skador på benen fördes han omedelbart till sjukhus. Under det senaste halvåret har gått igenom ett tiotal operationer och det lär bli fler.
– Jag mår inte bra just nu. Det här har påverkat mig mycket fysiskt, förklarade han för rätten i förmiddags.

Kan inte leka med barnen

Han har ingen känsel i benen och kan varken stå eller gå. I dag sitter han i rullstol.
– Det är en massa som jag tänker. Jag tänker på min framtid - hur ska den bli. Jag har barn, jag kan inte leka med dem. Jag tror att detta kommer att försämra mina chanser att få jobb.

Medan städaren berättade satt de tre åtalade tysta. Två män, 20 och 23 år gamla, samt en 50-årig man är misstänkta för bland annat allmänfarlig ödeläggelse samt mordförsök. De har alla kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Två av de åtalade fick strax före attentaten paramilitär utbildning i Ryssland. Säkerhetspolisen har spårat bilder på de två männen som poserar med vapen på en av ryska Partizans träningar.
Bland bevisningen finns också en predikan som 23-åringen talat in: "Vi kommer att ta striden mot er, ni som förpestat vårt land." Åklagarens bevisning är omfattande, bland annat finns 23-åringens DNA på två av bomberna.

Kärleken vinner över ondskan

Även högerextrema miljöer kan producera terrorister. I just det här målet har åklagaren valt att inte åtala för terrorbrott, men Anders Ygeman är inte främmande för att ändra lagen. "Det är viktigt att befolkningsgrupper i Sverige upplever att de har det skydd i terrorlagstiftningen som krävs."
I nästa vecka kommer Nordiska motståndsrörelsen att delta i politikerveckan i Almedalen. Många känner sig hotade av den nazistiska närvaron och Feministiskt initiativ kommer över huvud taget inte att delta. RFSL har tvingats flytta sin mångfaldsparad för att inte krocka med nazisterna.

Rättegången i Göteborg pågår fortfarande, blotta misstanken att nazisterna försökte döda en oskyldig städare borde egentligen vara tillräcklig för att lämna Gotland. Men bättre ändå är att gå i mångfaldsparaden. Gör det, visa nazisterna att kärleken är starkare än ondskan.

ARTIKELN HANDLAR OM