Ledare

Utbildning viktigaste vapnet mot terrorism

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tre miljoner syriska barn saknar skolgång
Tre miljoner syriska barn saknar skolgång

LEDARE

Selma från Aleppo har inte gått i skolan på tre år. Hon gick i fjärde klass när terroristerna kom till hennes skola och stängde ner den. I dag lever hon i ett flyktingläger i Grekland. Mer än tre miljoner syriska barn saknar skolgång precis som Selma. Före kriget i Syrien gick nästan 90 procent av barnen i skolan.

I morgon kväll drar Musikhjälpen i gång i SVT:s kanal 2 och radions P3. Årets tema är "barn i krig har rätt att gå i skolan". Precis som de senaste åren kommer kändisar, politiker och musikartister att gästa studion och bidra med sitt för att samla in pengar. Sändningen kommer att pågå dygnet runt i en vecka från en stor glasbur placerad mitt på Stortorget i Örebro.

En generation

Det finns få andra saker som är så viktiga att uppmärksamma som de krigsdrabbade barnens framtid. Tänk en hel generation barn som växer upp utan utbildning, utan framtidshopp och utan rättigheter. Vad kommer att hända med dem?

– Barnen är de största offren i kriget, vi talar om en hel generation. Barnen som var sex år gamla när kriget började är nu 11 år och de har inte upplevt något annat krig, säger Waleed Tamer från Syrien till SVT.

Under många år försökte han hålla i gång en skola i nordvästra Syrien med hjälp av lite donationer och volontärer.

Egentligen är Tamer läkare men eftersom många lärare har flytt landet har han fått agera allt i allo.

Barnen utnyttjas

Situationen i grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet är krisartad. I Libanon, ett land som är lika stort som Skåne och med en befolkning på 4 miljoner är var fjärde invånare en syrisk flykting.

Det finns helt enkelt inte plats för de syriska skolbarnen. Dessutom lever en majoritet av flyktingbarnen i Libanon och Turkiet inte i läger utan ute i samhället. Många av dem tvingas arbeta för att hjälpa sina föräldrar. En del barn hamnar på gatan, andra utnyttjas som billig arbetskraft. Många av de här barnen blir lätt offer för rekryterare från kriminella gäng och terrorgrupper.

Måste gå i skolan

Vi i Sverige kanske inte kan påverka läget på marken i Syrien eller stormakternas inblandning i kriget. Men vi kan satsa på flyktingarna och framförallt barnen.

Det här initiativet som Musikhjälpen tar är ett sådant viktigt exempel. Men vi får inte heller glömma bort vikten av att fortsätta ta emot flyktingar och låta syriska barn få växa upp i tryggheten i Sverige.

– Vi är redo att fortsätta vår flykt för jag måste få gå i skolan, säger Selma i en dokumentärfilm på Musikhjälpens hemsida.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Aleppo